Продължават консултациите по вариантите за произвеждане на изборите за Национален и Европейски парламент. Това реши политическият съвет на управляващата коалиция след близо петчасово заседание.

Предстоят допълнителни анализи на предимствата и недостатъците на обсъжданите от коалиционните партньори предложения, които ще очертаят рамката на бъдещите промени в изборното законодателство, съобщават от правителствeната информационна служба, като уточняват, че целта е решенията, които ще бъдат взети, да гарантират стабилността на изборния процес.

Припомняме, от НДСВ инициирха събирането на подписи за промени в Конституцията. Ако бъдат събрани 60 подписа, предложението им ще бъде внесено в деловодството на парламента.

Освен  искането за провеждането на избори в един ден предлаганите от НДСВ конституционни промени включват и текстове за предсрочно прекратяване на депутатски мандати.

Своята подкрепа за провеждането на двата вота в един ден даде и президентът Георги Първанов.

По-рано днес задръстване блокира пътя на част от коалицията към резиденция „Лозенец", където се провеждаше заседанието.

От вътре (първи решения)
До края на месеца да бъде приет 6-месечен график за действие
                     Още...
Отпускат се 250 милиона лева с цел подпомогане на реалния сектор в условията на световна криза
                    Още...

Пътни полицаи почти светкавично се справиха със създалата се ситуация.

Впоследствие стана ясно, че колата на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова е била възпрепятствана от свръхнатоварения график по улица „Милин камък".

Журналистите проследиха влизащите в резиденцията лимузини на членовете на делегациите, които взимат участите в съвета на тройната коалиция.

Както и последните няколко пъти, самото заседание е закрито за медиите, като не се предвиждат и изявления след края му.

С първите си решения от заседанието управляващата коалиция нареди до края на месеца да бъде готов 6-месечен график за действие с конкретни неотложни мерки по правосъдие и вътрешни работи, като следваща стъпка за продължаване на реформите в областта.

Час по-късно от правителствената пресслужба съобщиха и за решението да се отпуснат 250 милиона лева от публичната инвестиционна програма на правителството, които ще бъдат преструктурирани с цел подпомогане на реалния сектор в условията на световна криза.

Те ще се насочат към създаването на нови работни места, гарантиране на заетост, устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната, както и за общински проекти.