Президентът Георги Първанов подкрепя предложението парламентарните избори в България и вота за Европарламент да се проведат в един и същи ден.

В специално интервю за Дарик радио държавният глава уточни, че не иска да се намесва в решаването на един въпрос, който стои пред Народното събрание.

„Ще ни дойдат много два избора в рамките на 2-3 месеца и не е само въпросът в разхода на повече средства. Демокрацията изисква средства и ние трябва да сме готови на това. По-скоро се опасявам, че това ще изтощи допълнително електоратът, че това ще доведе до едни изборни дебати, които по-скоро ще деформират самата дискусия. Тя ще бъде отдалечена от същността, от необходимостта да се намерят управленски решения", коментира Първанов.

Припомняме, по-рано днес подписка за конституционни промени инициира НДСВ. Той предвижда задължаване на президента да насрочи едновременно избори за национален и европейски парламент и за органи на местно управление, когато мандатите изтичат в период от три месеца.

Според Огнян Герджиков промените могат да станат факт до края на мандата и да бъдат приложени при изборите за следващо народно събрание и представители в Европейския парламент