Второинстанционният Апелативен съд даде доживотен затвор на Илиян Тодоров за двойното убийство пред дискотека „Соло" от пролетта на 2009 г.

Тодоров трябва да заплати по 150 хиляди лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на всеки един от четиримата родители.
Оцелелият Кирил Димитров пък трябва да получи от подсъдимия обезщетение в размер на 50 хиляди лева.

Съдийското трио не посочи мотивите си за присъдата, която подлежи на обжалване в срок от 15 дни пред Върховния касационен съд.

Самият Илиян не чу определението на съдиите, тъй като не присъства в залата, както и досега - на нито едно от заседанията на втората инстанция.

Въпреки осъдителната присъда, засега Илиян остава без мярка за неотклонение, тъй като „не са на лице предпоставките за налагане на подобно ограничение."

За да се предотврати евентуалното му укриване обаче, съдът му наложи забрана за напускане на страната.

Родителите на убитите момчета със сълзи на очите коментираха, че най-после са получили някаква справедливост, макар че това няма да им върне децата.
Според тях осъдителна присъда е можело да има още на първата инстанция.

Съдът имаше чест и морал и приложи закона. Това беше нашата надежда, заяви развълнувано майката на Кирил Въжаров - Радмила.
Баща му - Михаил Въжаров, призна, че за него лично полицията и разследващите органи работят и са си свършили работата.

В началото, когато започна делото, се притеснявах единствено от съдебната система. На първата инстанция видяхте ясно, че срещу уреден мач не можеш да играеш.
Радвам се, че на втора инстанция българската съдебна система показа, че е независима, има морал и съди според  доказателствата, заяви Михаил Въжаров.
Той изрази надежда и третата инстанция да бъде толкова доблестна и честна. Радвам се, че Софийският апелативен съд доказа, че в България има съдебна система, подчерта още Въжаров.

За нас, родителите, е ясно, че тази присъда е истината и за това живеем. Поискахме справедливост от съда и я получихме, коментира и майката на Васил Александров - Виолетка.

Обяснението й за пълния обрат между инстанциите е: „За нас делото на първа инстанция беше уговорено."
Всички доказателства, събрани са достатъчно убедителни. Това, че Софийски градски съд постанови оправдателна присъда, не означава, че доказателствата на стоят в делото. Делото беше уговорено, добави майката.

Тя припомни и че решението на първоинстанционния съд беше подписано с особено мнение на младши съдийката, която вече не е в състава на Румяна Ченалова, председател на съдебния състав, оправдал Илиян.

Оцелелият Кирил Димитров призна, че е очаквал и се е надявал на такава присъда:
„Може би малко закъсняла, но това очаквах. Можеше да стане и на първа инстанция, защото всичко е ясно - има нож, има човек, има две загинали момчета. Това няма да ги върне, но пак е някаква справедливост."

Защитата на Илиян Тодоров ще обжалва доживотната му присъда. След края на заседанието адвокат Явор Нотев подчерта, че делото е сложно и сложността му идва от това, че е недоработено.

По думите му, доказателствата в кориците на делото са такива, че може да се постанови привидно убедителна осъдителна присъда, а може и да се потвърди оправдателната такава.
Според Нотев няма качествена разлика в доказателствения материал, разглеждан от двете инстанции.

Получи се едно заключение на експертиза, която не изключи възможността нараняванията да са нанесени от едно и също лице с всеки един от три ножа, два от които са доставени от магазин за оръжие и нямат никакво значение към самото дело и третият, за който има изводи, че не е оръдието на престъплението, коментира адвокатът.

Той изтъкна още, че на тази инстанция е бил „поставен на преоценка един известен и досега материал, който в крайна сметка доведе петчленен състав на СГС до такъв извод, че да постанови оправдателна присъда."
Същият материал, без качествени промени, води до един такъв обрат, при който Тодоров получава практически смъртна присъда, добави още Нотев.

Говорейки за недовършеността на делото, адвокатът припомни, че именно оцелелият Кирил Димитров е бил инициаторът на скандала, но прокуратурата не е работила достатъчно в тази част от делото.

„Той (Кирил Димитров, б.ред.) на всичкото отгоре получи и обезщетение за прободната рана. Да, ама същият човек е започнал скандала, счупил е чаша в главата на момче от компанията на Илиян и в крайна сметка е провокирал този инцидент.
Така или иначе тази фактология противоречи на изводите на съда, че деянието на Тодоров, ако бъде признат за виновен, е извършено по хулигански мотиви", отбеляза Явор Нотев и добави:
„Разбира се, че тези хора от групата на Тодоров не са започнали да безчинстват, не те са уринирали на ъгъла до съдебната палата, не те са крещели към съседния тротоар да престанат да разговарят с чужденците на английски, т.е. тук има неща, които останаха извън вниманието на съда и няма как да останат така до края на процеса. За тези неща доказателства не са събирани."

Припомняме, на 9 декември 2011 година СГС оправда Илиян, тъй като не бе намерено оръжието на убийството, въпреки че категорично бе доказано, че единствен той от компанията е имал нож.
До последно не беше намерена и една от видеокасетите със записи от нощта на инцидента.

На 18 април 2009 година Кирил Въжаров и Васил Александров намериха смъртта си до един от билбордовете, разположен на метри от съдебната палата.
До фаталния край се стигна след спречкване между компаниите на двамата младежи, които бяха прободени смъртоносно с нож в гърба. Техният приятел Кирил Димитров също беше ранен, но оцеля.
За него обаче остана изпитанието да се изправи очи в очи в съда с единствения подсъдим за убийството - Илиян Тодоров.

Очаквайте подробности...