Подробен план от 6 страници за реализиране на дело за оперативно наблюдение (ДОН)"Буда" е публикуван на сайта Биволъ.
Както и предишните документи, и този е изтекъл в сайта за анонимно изпращане на документи Болканлийкс , работещ на принципа Wikileaks.

Планът е строго секретен и също като предложението за откриване на делото, публикувано по-рано, е подписан от оперативните работници Младен Георгиев и Иван Йовчев. И двата документа са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24 февруари 1997 г. Планът е регистриран в ЦСБОП на 18 февруари - шест дена след предложението за откриване на делото.

Обект на подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е настоящият премиер Бойко Борисов.
В документа е разписано, че за него трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

И моето досие е пипано, обяви Цветанов
Още...

ОТМ "Струма", "Осъм" и "Вит" са Оперативно технически мероприятия, строго секретни средства за наблюдение: "Струма" = подслушване на помещение. "Осъм" = подслушване на телефони, "Вит" = наблюдение на кореспонденцията.

Целта е да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов, и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран" (арестуван).

От утвърдения План за ДОН става ясно, че това никак не е безобидно мероприятие, а сериозна и всестранна разработка на лицето. Подобни действия се предприемат само при наличие на достатъчно събрана предварителна информация, че обектът действително представлява опасност за закона, коментират авторите от Биволъ.

Скандалът „Буда" - последно издихание на мафията според Борисов
Още...

Впечатление прави периметърът на проучването, който започва от родословното дърво и психологическия портрет, до "приоритетната престъпна ориентация".

Точка 8, от раздел I гласи недвусмислено, че едва при наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение (отдалечаване от престъпна дейност) на обекта (Бойко Методиев Борисов) по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за секретен сътрудник.

Поредните документи налагат извода за нова версия, а именно, че предложението за вербовка, направено близо 2.5 месеца преди делото за оперативно наблюдение (ДОН) над Борисов е довело до изводите, че обектът е прекалено криминализиран и затова се е стигнало до ДОН, за да се провери неговата същност подробно.
Не се изключва възможността на Буда да е била поставена тестова задача, на която предварително е бил известен резултатът на службите. Той обаче ги е подвел и е загубил кредит на доверие в своята надеждност, което води и до образуване на ДОН.

Според хронологията на документацията първо антимафиотите искат да вербоват Буда - декември 1996 година. Два месеца по-късно обаче - 18 февруари 1997 година е решено, че „Буда" е потенциално опасен и започва тотално наблюдение.
Чак месец по-късно е взривен джипът на Цветелина Бориславова, което опровергава думите на премиера, че именно този инцидент е делото „Буда".