Русия се надява да получи от ръководството на НАТО разяснение за преговорите с Българияза разгръщане на противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви външният министър Сергей Лавров на пресконференция в Рим.

Изказването на Сергей Лавров идва в деня, в който генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен е на посещение в България. Част от разговорите с българския министър председател Бойко Борисов е и създаването на ПРО на НАТО.

Във връзка с предстоящото заседание на Съвета Русия - НАТО Лавров казва: „Надяваме се тогава картината малко от малко да се проясни."

Външният министър напомня, че всички страни изказват мнението, че Русия трябва да бъде запознавана с плановете и оценките на риска за сигурността.

Архитектурата на ПРО след такива дискусии трябва да се основава на съгласувани колективни принципии това разбиране беше постигнато между САЩ и Русия на най-високо ниво", коментира Лавров и напомня, че самият Расмусен неотдавна призова за сътрудничество с Русия по ПРО.

Русия въпзприема темата за ПРО в Европа като пряко застрашаваща нейната сигурност и винаги реакцията й не закъснява.

Припомняме, след като САЩ се отказа от плановете си за изграждане на противоракетен щит в Чехия и Полша, Румъния предложи територията си за разгръщане на такава отбрана. Тогава и от България се появиха информация, че се водени предварителни рпоучвания в тази посока, въпреки че официално слуховете бяха опровергани от американския посланик Джеймс Уорлик.

Реакцията на Русия и тогава не закъсня и поиска с нота официално обяснение от българските власти.