От 10 до 15 млн. лева ще са нужни само през 2016 г., за да придобие генерално по-добър облик системата за изпълнение на наказанията.
Освен че по този начин ще се подобрят условията в затворите и местата за временно задържане, страната ни ще е изпълни и част от поетите ангажименти за осигуряване на минималните стандарти. На практика инвестициите ще имат и възвръщаемост, тъй като изпълнявайки ангажиментите си, страната няма да изплаща и обезщетенията, както се случва сега.

Тези минимални стандарти не подлежат на коментар и просто трябва да бъдат изпълнени, заяви заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. Той предупреди и че следващата година е ключова за изпълнението на международните ни ангажименти

Андрей Янкулов присъства на откриването на реновирания арест в затвора в Плевен.

Арестните помещения досега се помещаваха на последния етаж на сградата на Областната дирекция на МВР, са преместени в затвора след ремонт на обособена част от сградата.

Целият затвор в Плевен съвсем скоро ще отговаря на европейските изисквания, тъй като до края на годината сградата ще бъде изцяло реновирана. Ремонтните дейности се осъществяват от лишени от свобода в рамките на строителни курсове за придобиване на професионална квалификация, реализиращи се в затвора по линия на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) по проект „Нова възможност за активна адаптация в обществото".

По същата схема трудът на лишените от свобода е използван и за обособяване и реновиране на помещенията за новия арест. Средствата за строителните материали - 26 000 лева - са от бюджета на Главна дирекция изпълнение на наказанията.

До края на годината по линия на НФМ предстои завършването на още няколко сериозни обекта.