България ще плати 74819 евро по четири казуса. Петима криминално проявени лица осъдиха страната ни за унизително отношение към тях. Това е само един от четирите случая, по които от правителството отпускат хиляди евро на тези, които успяват да покрият първоначалните вноски на адвокатите и да осъдят България пред съда в Страсбург.

По делото "Нешков и други срещу България" от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) приемат, че има нарушения на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Жалбоподателите са петима български граждани, които са задържани в различни затвори или затворнически общежития в страната.

Съдът се позовава на доклади на Комитета за предотвратяване на изтезанията, които показват пренаселеност в затворите, ниска хигиена и недостатъчна медицинска грижа.

Съдът отбелязва, че от настоящите жалби, решените над 20 подобни дела, както и близо 40-те висящи жалби за лошите условия при арест, очертават системен проблем със затворите. За да се променят условията, България и Комитета на министрите към Съвета на Европа в 18 месечен срок от датата, на която решението стане окончателно, трябва да промени ситуацията. Съдът присъжда на трима от жалбоподателите обезщетения за неимуществени вреди в размер общо на 30 055 евро разноски.

Второто дело от днешната серия, по което страната ни е осъдена, е „Димитрова срещу България". Жената, която е гражданин на традиционно ортодоксална страна, е членувала в сектата "Слово на живот". "Религиозната общност е създадена от Екман заедно с още 19 съмишленици  на 24 май 1983 г. в шведския град Упсала. Днес нeговата църква е супербогата - притежава телевизии, издателства, сгради и компании в 37 държави по света.

Г-жа Димитрова е членувала там. С решение от 1 април 1994 г. ВКС отказал регистрацията им. Европейският съд се позовава на решението си по делото „Бойчев и др. срещу България" и посочва, че настоящият случай не е по-различен. За нея страната ни ще плати само 4000 евро.

Третият казус, по който бюджетът на България ще олекне, е по делото „Пенчеви срещу България". Това са майка и син - български граждани, които живеят в Германия. През 2010 г. майката решава да се разведе като паралелно инициира съдебно производство с цел да получи съдебно разрешение за пътуване на детето в чужбина.

Европейският съд диктува на България, че анализът на това какво е най-добре за детето, не е бил достатъчно задълбочен. За това семейство Пенчеви ще получат обезщетение за 11096 евро.

По жалбата „Михайлова и Малинова срещу България", свързана със смъртта на младия циганин Борис Михайлов Съдът намира, че разследването на инцидента с човека не е било ефективно. Същевременно Съдът обявява за явно необосновано оплакването на жалбоподателките, тъй като не счита, че смъртта на г-н Михайлов е причинена по расистки подбуди. Въпреки това на жалбоподателките е присъдено обезщетение за 22000 евро.

За случая пред столичната джамия "Баня Башъ" от 20 май 2011 г. по жалбата „Караахмед срещу България" ЕСПЧ приема, че властите не са успели да постигнат баланс в предприетите стъпки като осигурят ефективното и мирно упражняване на правата на демонстрантите и на правата на жалбоподателя и останалите молещи се лица. Следователно държавата не е изпълнила своите позитивни задължения по чл. 9 (свобода на мисълта, съвестта и религията) от Конвенцията. На жалбоподателя е присъдено обезщетение за 7668 евро.