Съдът уважи решението на софийска градска прокуратура за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" на моя подзащитен Димитър Нинов.

Това каза в кулоарите след приключване на днешното заседание адвокатът на обвиняемия Марин Маркосвки.

Марин МарковскиТой уточни, че от 3-те сигнала за подкуп, само един е основателен и се касае за 1000 марки.
Останалите сигнали са били свързани със суми от деноминирани левове, уточни защитникът.

Съдът прецени, че и при този случай моят клиент има опасност да извърши ново престъпление.
Що се касае за използването на СРС през 2002г., информацията от тях не уличава моя клиент в подкуп, уточни Марковски.

Според адвокат Марковски, информацията от СРС не доказват категорично че има престъпление, което да изисква налагането на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Що се касае до показанията на свидетелите, единствените показания са на един ром, който се е сетил че преди повече от 8 години, някой му е поискал подкуп и този някой е моят клиент, уточни защитникът на Нинов.

Той допълни, че въпреки всичко съдът е взел предвид информацията, получена чрез СРС, само за случая за подкуп от 1000 марки.
Така ще обжалваме решението на съда, категоричен бе адвокат Марковски.

Припомняме, срещу заместник районния прокурор на Оряхово Димитър Нинов са повдигнати обвинения за подкуп.
Сигналите са подадени от граждани до следствените органи през 1998 година.
От 2002 година, Националната Служба Сигурност започва проверка на сигналите за нарушение с използването на специализирани разузнавателни средства (СРС).

Именно поради класифицираната информация днешното съдебно заседание бе при закрити врата.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев обяви, че иска имунитета на настоящия депутат Тома Томов, който е бивш районен прокурор на Оряхово и чийто съучастник в миналото е Димитър Нинов.

Мотивите на обвинението за искане на постоянна мярка за неотклонение на Нинов са свързани с факта, че съдебното следствие се намира в начална фаза.

Предстои да бъдат разпитани свидетели по делото и ако бъде променена сегашната мярка в по-лека, има опасност обвиняемия да повлияе на свидетелите, които предстои да бъдат разпитани и по този начин да забави съдебното следствие, уточни прокурора по делото Роман Василев.

Същевременно обвинителят констатира, че е налице опасността обвиняемия да извърши ново престъпление.

Адвокатът на Нинов, Марин Марковски, поиска замяна на мярката в по-лека, като посочи чистото съдебно минало на обвиняемия, както и приложените към делото епикриза и медицински картон, характеризиращи здравословното състояние на Димитър Нинов.

От тях става ясно, че обвиняемият страда от хипертония, поради което неговото състояние може да се влоши сериозно в условията на следствения арест.