Главният прокурор Борис Велчев е изготвил предложение за свалянето на депутатския имунитет на бившия районен прокурор на Оряхово Тома Томов, настоящ депутат от Коалиция за България.

Велчев уточни преди началото на Висшия съдебен съвет, че е изготвил предложение до Народното събрание за сваляне на имунитета му, за да бъде разследван за извършените от него действия при заемане на длъжността районен прокурор на Оряхово.

Главният прокурор уточни, че действията, извършвани от Томов, имат криминален характер.
Касае се за подкуп, престъпления по служба.

Той не е действал сам, продължи Борис Велчев, имал е съучастник в лицето на заместник-районния прокурор Димитър Нинов, срещу когото - както стана ясно вчера - се водят следствени действия от 48 часа.

Името на последния излезе покрай една прокурорска проверка, каза Велчев.
В жилището на Нинов са открити прокурорски преписки, които нямат място в дома на един магистрат, както и големи суми евро и лева.
Нинов бе задържан за 72 часа, а в късния следобед Софийски градски съд уважи искането на прокуратурата и го остави в ареста за постоянно.

През февруари 2001 е определена комисия по предложение на окръжния прокурор на Враца за образуване на дисциплинарно производство срещу Тома Томов в качеството му на районен прокурор на Оряхово.

Според публикации в медиите се касае за 5 конфискувани игрални автомата, които той е иззел от полицията в Оряхово, за да бъдат върнати на собствениците в София, но автоматите се оказали в Лом

Според други информации преди парламентарните избори през 2001, в деня за размисъл e заплашил с пистолет кмета на село Долни Цибър и кандидат-депутат от ОДС Камен Димитров. Стигнало се до намеса на полицията, пише тогава вестник "Демокрация".

През лятото на 2001-ва обаче Томов е избран за депутат в 39 Народно събрание и получава имунитет, заради който производствата срещу него са прекратени.