Нигерийският президент Гудлък Джонатан поиска САЩ да изпратят войски и инструктори в страната му, за да подпомогнат борбата срещу групировката "Боко Харам", която е не само местен, но и проблем на целия регион.

По думите му, има връзки между тази групировка и "Ислямска държава", срещу която Вашингтон воюва, следвателно, искането му има основание.

Той допълва, че е отправил искането си още в началото на миналата година.

Това заявява държавният глава в първото си интервю за западни медии от началото на годината.

Говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби коментира, че САЩ нямат планове да изпращат войски в Нигерия, но се обсъжда как да помогнат на страната.

Той уточни, че разговорите са още в самото начало.

САЩ имат база в Чад, откъдето с помощта на дронове може да се следи дейността на "Боко Харам". Оттам биха могли да изпратят въоръжение за армията в Абуджа.

Джонатан коментира и отлагането на президентските избори изборите от 14 февруари на 28 март и парламентарните и местните от 28 февруари на 11 април, което бе оповестено по-рано.

Това се наложи именно заради обстановката в страната.

По думите му, вотът ще се проведе, както е по план и повече отлагания няма да има.

Според него, мярката е била наложителна, за да позволи на армията да освободи трите щата, където действат бойците на групировката - Йобе, Адамава и Борно.

Джонатан е убеден, че военните ще се справят с джихадистите дори и в Борно, смятан за "седалище" на групировката.

В помощ на Нигерия свои военни изпратиха Чад, Нигер и Камерун.

Припомняме, че групировката действа на територията на няколко африкански държави и е отговорна за серия кървави нападения и отвличания.

Вчера те проведоха първата си атака в Чад.

Общо 8750 военни ще изпратят през следващия месец 5 африкански държави срещу "Боко Харам"