Екстремистите от „Боко Харам" през изминалата нощ са атакували село в Чад, съобщава „Ройтерс". Убити са няколко души, включително местен вожд. Това е първата известна смъртоносна атака на нигерийската екстремистка групировка в Чад, посочват местните жители и източник от силите за сигурност.

Десетки екстремисти пристигнали в рибарското село в ранните часове на днешния ден с моторизирани канута. Населеното място се намира на брега на езерото Чад. Екстремистите подпалили къщи и атакували полицейски участък.

Местен жител разказва, че нападателите са убили десетина души преди да бъдат отблъснати от армията. Селото се намира на около 20 км източно от границата с Нигерия.

Според друг местен източник броят на загиналите е по-малък - между 3 и 5. Местният вожд бил убит при престрелката с армията.

Говорителят на армията отказа веднага да коментира атаката.

Екстремистите от сунитската джихадистка групировка, базирана в Нигерия, в последните седмици извършват атаки като пресичат границите. Това е част от кампанията им да създадат ислямско емирство в района на езерото Чад, което е разположено на границите между Нигерия, Чад, Камерун и Нигер.

Армията на Чад, която е една от най-добрите в района, се включи в регионалната офанзива срещу екстремистите и обяви, че е убила стотици през изминалите две седмици.