Бюджетът на НЗОК за 2012 мина на първо четене. От 167 гласували „за" бяха 116, 51 „против". Единственият гласувал от Атака бе "за" бюджета на НЗОК.

Както и по-рано при гласуването на първо четене на проекта за бюджет 2012, БСП, сините, ДПС и Атака гласуваха заедно „против".

Параметри на бюджета на НЗОК за 2012-та
Още...

По време на дебатите от Синята коалиция заявиха, че бюджетът на здравната каса е отказ от реформи, подписан от премиера. В бюджета на НЗОК за следващата година отсъства каквато и да е промяна, заяви Ваньо Шарков от Синята коалиция.

Според него бюджет 2012 на НЗОК запазва трагичното състояние на здравеопазването. Божа работа е как ще се изпълни бюджетът на касата според синия депутат. БСП трябва да приеме този бюджет, те го гласуваха за 2009, изтъкна Шарков и обясни, че в бюджета на НЗОК са заложени параметри на последния бюджет на касата, предложен от тройната коалиция.

Общинското здравеопазване липсва като политика в бюджета, продължи с критиките Ваньо Шарков. Той прогнозира формирането на дефицити в бюджета на касата, които не били планирани в макрорамката на НЗОК за следващата година.

Редките болести ще останат на практика без възможност за лечение, смята още депутатът от Синята коалиция. Запазвате механизмите за източване на касата, обърна се той към управляващото мнозинство. Липсва прозрачност в харченето на парите на българските граждани, каза още Шарков. Това, по думите му, води до загуба на доверието на гражданите в здравната система и намаляване на плащащите здравни вноски.

Сините няма да подкрепят бюджета на касата, защото той не давал надежда на пациентите, че ще могат да се лекуват в България, нито пък на лекарите, че има смисъл да работят у нас, стана ясно по време на дебатите.

Нигяр Джафер от ДПС от своя страна подчерта, че бюджетът на касата за следващата година е бюджет на статуквото. Това е един бюджет, произтичащ от объркана философия, каза тя.

Липсват и реформи в бюджета, който според нея се градял на несигурна основа. Все повече хора не вярват, губят доверие в солидарността на системата, смята още Нигяр Джафер.