В частта за приходите разчетите на бюджета на НЗОК за 2012-та са направени при допускане за здравноосигурителна вноска в размер 8%.

Населението общо по статистика е 7,4 млн. души, но реално внасящите здравноосигурителни вноски през последните години са около 6,3 млн. души, или здравно неосигурените лица са около 1,1 млн. души. Вноската от работодател (осигурител) и работник (осигурен) за 2012 г. е в съотношение 60:40.

Предлаганият минимален размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2012 г. е 420 лв. За лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, осигурителната вноска е 4 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

В проекта за 2012 г. се запазва общият размер на административните разходи спрямо заложените в ЗБНЗОК за 2011 г. Увеличението в отделните елементи на административните разходи е изцяло за сметка на намаление в издръжката на административните дейности.

При разходите за здравноосигурителни плащания с предлагания законопроект се запазва нивото на плащанията за първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностична дейност спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г.

Прогнозно увеличение се предвижда за разходите за дентална помощ, лекарства и медицински изделия за домашно лечение, болнична помощ и здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност поради въвеждането на нови европейски регламенти.

Отделните видове здравноосигурителни плащания са изчислени на базата на действащите през 2011 г. стойности на медицинските услуги и дентални дейности. В частта на болнична помощ е предвидено увеличаване на разходите спрямо 2011 г. поради прехвърляне финансирането на определени медицински дейности от МЗ към НЗОК, свързани с: лечение, диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания, както и болни на диализно лечение.

В болничната помощ са предвидени около 57 000 хил. лв. за пациенти на хемодиализно лечение. Необходимите средства за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания е между 40 000 и 50 000 хил. лв. в зависимост от увеличението на заболеваемостта и процента на смъртните случаи. За около една година са регистрирани нови 35 хил. заболели. За химиотерапия на злокачествени заболявания са предвидени 57 000 хил. лв.

Увеличението на средствата за лекарства за домашно лечение през 2012 г. се дължи на факта, че ще се заплащат лекарствена терапия на болни със злокачествени заболявания и диализно болни в размер на 38 000 хил. лв. над определените за 2011 г. средства, за която до този момент е заплащано от Министерството на здравеопазването.

През 2011 г. два пъти са увеличени разходите за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, поради доброто прилагане на европейските регламентите от НЗОК и високата  информираност на населението. През 2012 г. се предлага средствата да достигнат 37 225 хил. лв.