РЗС подозират, че зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков и хора от кръговете около него стоят зад взривовете пред сградите на РЗС и ДСБ. Това обяви лидерът на РЗС Яне Янев по време на извънредна пресконференция и допълни, че партията настоява за незабавната оставка на Драшков.

"Ако Драшков остане в ДАНС, на тези избори ще се случат безпрецедентни неща. Той е еднакво близък с ГЕРБ, БСП, ДПС и СДС, но всъщност обслужва интересите на икономически групировки", заяви Яне Янев.

Кандидатът за президент от партията Атанас Семов прочете декларация, с която РЗС незабавно настояват парламентът и правителството да излязат със „смислена официална позиция за атентатите от 19 юли". В декларацията се казва, че вчерашните коментари на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов са били безотговорни, инфантилни и с аматьорски политически речник.

Освен това изказванията им внушавали, че извършителите не трябва да се търсят и преследват, защото били ясни, но нямало доказателства срещу тях. „В нахалството си Цветанов стигна до там, че тази сутрин заедно с журналиста Бареков бяха де факто и по смисъла на НК подстрекатели за убийството на Яне Янев", се твърди още в декларацията.

В документа се чете още, че премиерът Бойко Борисов незабавно трябва да даде отговор на няколко въпроса:

„Той лично като лидер на управляващата партия използва ли ДАНС за политическа употреба; Защо продължава да не пенсионира зам.-председателя Иван Драшков; Защо го държи, след като отдавна е обещал да го смени; Каква е ролята на Драшков в ДАНС сега, той и неговият кръг служат ли все още за изпълнение на политически поръчки и каква е съпричастността им към взривовете в София.

Янев призова премиера да се ангажира лично с разрешаването на случая за вчерашните експлозии.

По думите на РЗС лидера „политическа полиция" започва да прави неща в България, които нямат аналог в друга европейска държава. „Ние от РЗС знаем, че държавата в лицето на ГЕРБ ни следи, подслушва и постоянно е по петите ни. Нямаме никакви съмнения", заяви Янев.

Това, че вече толкова явно използват за партийна употреба структури като ДАНС и ГДБОП, вече минава всякакви граници", категорично заяви още той. По думите на лидера на консерваторите, от момента, в който е започнала кампанията Ще уволня Бойко Борисов" намеците, директните заплахи чрез sms-и и e-mail-и са зачестили. Освен това той посочи, че са започнали опити за хакване на сайта на кампанията с хакери от друга държава.

По думите на Янев в деня на двата взрива ГДБОП не се опитва да открие извършителите, а се интересува кой е сложил билбордовете, свързани с кампанията „Ще уволня Бойко Борисов".

Председателят на софийската организация на РЗС Александър Димитров пусна публично пред журналисти запис на телефонен разговор с инспектор от сектор „Компютърни престъпления" на ГДБОП. От него става ясно, че Димитров е привикан да се яви за разговор във връзка със сигнал за нарушение на авторски права и кампанията „Ще уволня Бойко Борисов". Димитров иска да му бъде изпратена призовка, а служителят на ГДБОП обяснява, че е бил издирван вчера на постоянния му адрес, но не е открит там. За това от службите се свързали с родителите и съпругата му, за да разговарят с него.

По време на разговора Александър Димитров обяснява, че има юридическа грамотност и не желае да се яви в ГДБОП, след което служителят на дирекцията го уведомява, че другия вариант е да бъде доведен с униформени.

Обръщам се към служителите на ГДБОП, тъй като не могат да ме намерят и искам да им кажа, че всеки ден от 9 до 18 ч. съм тук на „Дондуков". Да заповядат и да ме отведат, ако имат тази смелост", заяви Александър Димитров пред медиите.

"Това показва, че строго специализирана служба като ГДБОП се занимава с политически поръчки. И не само ГДБОП, но всички държавни структури, които на 100% се управляват от гербаджии", коментира Яне Янев.

По думите му, на първия час след като излезе в публичното пространство, че има билбордове, веднага от агенция „Пътна инфраструктура" са привикали представители на фирмата, от която РЗС наели билбордовете. "Със заплахи моментално да свалят билбордовете, от Пътна инфраструктура са казали, че лично Йорданка Фандъкова се е обаждала и е казала незабавно да бъдат премахнати", разказа лидерът на консерваторите.

"Собствениците на фирмата са уточнили, че кметът на София няма отношение към Пътна инфраструктура. По късно се разбрало, че лично по разпореждане на премиера става това привикване като са им казали, че е абсурдно да си мислят да подписват договор за останалите 100 билборда в страната, тъй като конструкциите и самите съоръжения в едномесечен срок щели да бъдат премахнати", разказа още Яне Янев. По думите му, обезумяването на властта е пълно и това минава всякакви граници.