Критики към засилилата се публична активност на президента Георги Първанов отправи в ефира на Нова Телевизия лидерът на Атака Волен Сидеров.

По думите му позициите на държавния глава по различни въпроси в края на мандата му целят „да замажат неговата пасивност".

За 10 години мандат той не направи нищо, когато се разпродаваше България, изтъкна националистът, добавяйки категорично - няма основания за оправдаване на неговата пасивност. По думите на Сидеров президентът си е замълчал, когато България е била на път да бъде ликвидирана и ислямизирана.

Относно настояването на президента Георги Първанов, че в деня на предстоящите избори трябва да се проведе референдум за АЕЦ „Белене", лидерът на „Атака" заяви, че това искане демонстрира огромно лицемерие от страна на държания глава. Защо г-н Първанов не защити АЕЦ Козлодуй, когато имаше кампания да не се затворят блоковете, попита той.

Все пак Сидеров не се обяви против идеята за организиране на национален референдум, но предложи в него да бъдат включени и други допитвания.

Националистът иска национално запитване за новините на турски по БНТ, за това дали да има етническа партия на верска основа, за членството на Турция в ЕС, както и дали да се отворят блоковете на АЕЦ Козлодуй. Аз съм за такъв референдум, посочи Сидеров.

Относно бъдещите политически амбиции на държавния глава, лидерът на Атака коментира, че Георги Първанов се надява на предстоящите избори да направи дебют за новото си „образование" (движението АБВ - бел.ред.).

По думите на Сидеров той цели след края на политическата си кариера като президент да застане начело на някаква формация, която според атакиста е лишена от облик. На въпрос дали държавният глава ще се върне към БСП, Сидеров коментира, че той по-скоро търси формация, която да стъпи на останките от социалистическата партия.

Що се отнася до собствените си политически цели, лидерът на Атака потвърди, че ще се кандидатира за президент. Той изтъкна, че за разлика от други кандидати обаче, знае за какво се бори и следва намеренията си години наред. Лидерът на националистите отбеляза още, че като цяло не вижда сериозни и силни кандидатури за президентския вот. Няма играчи, има огромна мъгла и обърканост сред основните партии, отбеляза той.

Волен Сидеров отрече категорично да е предлагал на депутати от „Атака" да подпишат банкови гаранции, за да гарантира оставането им в партията. Ако имаше такъв вид гарантиране, нямаше да има напуснали. Няма желязна гаранция, която да задържи депутат, той по конституция може да напусне, когато пожелае, поясни още лидерът на националистите.