Президентът Георги Първанов заяви в ефира на БиТиВи, че по отношение на АЕЦ „Белене" трябва да се проведе референдум и то в деня на предстоящите избори. Според него такъв референдум сега се налага, тъй като се включиха много повече хора и фактори, което налага хората да се произнесат.
„Преди провеждането на референдум се налагаше заради управлението на правителството"
подчерта държавният глава.

Той бе категоричен, че властта ще се съобрази с решението на народа: „Глас народен, глас Божи. Ако народът каже не, ние ще се съобразим с него."

Президентът:
Изграждаме армия за износ
Още...

Първанов подчерта, че аварията в японската АЕЦ „Фукушима" безспорно е оказала своето влияние върху мнението на хората, но именно тук идва ролята на лидера, който да настоява за единни критерии за ядрена безопасност.

Но не мога да приема тезата, че ние трябва да откажем от проекта, защото съседите също строят и така ще се стесни пазара, категоричен бе той.

Относно предстоящите на есен избори държавният глава поясни, че на 12 април ще се проведат консултации с парламентарно представените политически сили, на които ще бъдат обсъдени редица въпроси, сред които създаване на изборните органи, възможни дати. По думите му местните и президентски избори ще се проведат в порядъка 20.10-20.11, а опитът показва, че по-доброто време е неделя.

Първанов отрече приятелство с Мишо Бирата
Още...

На въпрос дали ще подкрепи нечия президентска кандидатура Първанов поясни, че неговото желание е да запази неутралитет до края, но съвсем нормално е да се появят и провокации.

За мен е важно човекът да е качествен и вместо да правят договорки и да търсят коалиционни споразумения, трябва да се огледат и да намерят силните фигури, призова още Георги Първанов и допълни: „Виждам поне 5 души, които биха могли да бъдат по-добри от мен, като някои от тях са от БСП. Част от номинациите вече са известни, но няма значение дали става дума за Калфин, Плугчиева, Кунева или Паскалев."

Той заяви, че сред тях има и имена, които са отдясно, но отказа да спомене имената им, тъй като по думите му „така само ще им създаде проблеми."

По отношение на евентуална президентска кандидатура на Алексей Петров Първанов заяви, че това би било интересен щрих в политиката, но не допусна, че той може да събере достатъчно гласове, за да спечели.

Първанов със забележки към подготвеността на Борисов
Още...

Според мен това ще са избори по-скоро за или против правителството на ГЕРБ. Това ще бъде истинския референдум, а не онзи, за който не се знае дали ще бъде назначен.

Президентът поясни и че вчера е бил силно изненадан, когато председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера е произвел „новината", че кандидатурата на ГЕРБ ще бъде мъж или жена.

Аз мисля, че ролята на жените в българската политика ще нараства, защото вече имаме утвърдени имена, а и това ще дойде в противовес на агресията, с която беше залят прехода", допълни държавният глава.

Той отказа да коментира евентуалната кандидатура за президент на Меглена Кунева, но бе категоричен, че едно обединение на бившата тройна коалиция около един общ кандидат, ще обезличи партиите.

Във всеки случай като изходна база тройната коалиция не е най-печелившата форма, тъй като все още не е заличила лошия спомен от нейното управление, каза той и подчерта, че част от този лош спомен е несправедливо създаден.

За проекта АБВ президентът Първанов поясни, че АБВ не е спринтьор: „Ние не бягаме за дистанцията до есента, ние сме маратонци."
По думите целта на проекта и развиване на производствената политика. Основаната цел е подготовка на кадри – на хора, които да могат да се представят както трябва на следващите парламентарни избори. Ще се опитам да създам коалиция на духа. На територията на АБВ вече се събрала земеделците, социалдемократите, социалистите, има място и за по-десни”, поясни той.