Предлагаме писмо до медиите на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, цитирано от „Фокус".

По повод различни свободни разсъждения и твърдения за работата на ръководената от мен до 5 август Държавна агенция за национална сигурност, направени от депутати, общественици и други, смятам, че съм длъжен да заявя следното:

- През периода, който съм ръководил ДАНС от създаването й на 1 януари 2008 г. до август 2009 г., Агенцията никога не е изпълнявала политически поръчки в какъвто и да било интерес и е работила съвестно и отговорно по поставените й задачи и ангажиментите към партньорските служби.

- Никога не съм утвърждавал воденето на разработка от типа на „Галерия".

Професионалното отношение от страна на членовете на парламентарните комисии изисква да се прави прецизна разлика между утвърждаване на разработки и съгласуване на искане за прилагане на специализирани разузнавателни средства (СРС).

- Няма доклад с „имена на 10 корумпирани министри". ДАНС не е институцията, която би могла да потвърди или отрече корумпираността на който и да било държавен чиновник.

За това трябва да се произнесат други компетентни органи.

- През споменатия период не са постъпвали факти и доказателства, че в ръководения от мен състав са работили служители на ДАНС, които са „били вербувани от чужди служби".

- Смятам, че с безразборното жонглиране с класифицирана информация, потвърдена и непотвърдена, се пречи на работата на ДАНС, на нейното ръководство и на изпълнението на поставените й задачи, в интерес на обществото и държавата.