emaxpress
Вторият си президентски мандат Георги Първанов дължи на Бойко Борисов. Това стана ясно от интервюто на премиера за БНТ и Дарик радио.

Президент трябваше да стана 2005 година, със сигурност щях да бия. Дори в първия тур да беше малко в полза на сегашния президент, аз щях да го победя, заяви уверено Борисов.

Реших да си довърша работата като кмет и затова оставих нещата така, уточни премиерът.

По думите му, тогава преценил, че е по-добре Първанов да си е президент. Той е опитен президент, който се старае много, похвали го Борисов, но посочи все пак, че някой път чисто политически Първанов се опитва да критикува ГЕРБ.

Борисов е уверен, че „ако работим добре и зимата мине нормално, бъдещия президент ще бъде излъчен от ГЕРБ".

Според него българите, ако изтърпят до 2012 ще видят разлика и след това рязкото подобрение.

В близо едночасовото си интервю в студиото на Дарик, излъчено директно и в сутрешния блок на БНТ, Борисов заяви още, че от кризата ще излезем, когато всички ние дадем максимума от себе си. Считам, че българинът не го прави. Има хора, които работят, но има и такива които не се стараят достатъчно.

По думите му в условията на финансово-икономическа криза ние се справяме максимално добре със ситуацията.

Той припомни, че в един ден президентът на Световната банка Робърт Зелик и руският премиер Владимир Путин са похвалили правителството - единия за едногодишната работа, другия за бързите реакции и за навременната помощ във връзка с пожарите в Русия.

По актуалната тема за здравеопазването министър-председателят каза, че оценява като своя грешка назначаването на д-р Нанев за министър.

„Той е много добър лекар и човек, но не става за министър и организатор. Реално ние загубихме 6 месеца за здравната реформа", каза Борисов.

Всичко свързано със здравната реформа, което министър Борисова предложи, беше прието и одобрено от БЛС. Трябва да си дадем сметка, че болните са се увеличили с около 500 000. Болниците продължават да харчат повече, а не по-малко, обясни Борисов.

Той отново подчерта казаното и вчера, че основен проблем са тези, които не си плащат здравните осигуровки.

Ако отидеш на тенекеджия и не си платиш таксата, един чук няма да ти удари, образно обясни ситуацията министър-председателят.