Решихме да хванем бика за рогата, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на лекарския съюз Цветан Райчинов.

Такова чудо в света, в пазарна икономика няма. Излиза, че едни са по-глупави, по-будали и плащат за другите
                       Б. Борисов

Това става само ден, след като ръководството на лекарския съюз определи здравната реформа като терор и заплаши със стачка през септември.

Борисов изтъкна, че всички мерки, които министерство на здравеопазването е предприело за реформа в сектора, ще влязат в сила от 1 януари 2011 г.
Остава един буферен период до края на годината, за който трябва да се намери някакво решение.

Над 1,7 милиона души не си плащат здравните осигуровки, заяви Борисов по повод изтъкнатото от БЛС, че голям проблем са здравно неосигурените.

По думите на премиера, когато се разболеят тези хора искат качествено лечение. „Който не си плаща здравните осигуровки, не може да очаква качествено лечение", категоричен бе Борисов.

Сега за лечението на здравно неосигурените плащат хората, които си внасят здравните осигуровки. Това според премиера не е справедливо. Това не е правилно, смята Бойко Борисов.

"Такова чудо в света, в пазарна икономика няма", категоричен бе той. Излиза, че едни са по-глупави, по-будали и плащат за другите, допълни Борисов.

В закона, по думите му, трябва да бъдат записани санкции за тези които, не си плащат здравните осигуровки.
С промяна в Закона ще се запишат санкции. Като не си плащал осигуровки, какво се случва", обеща Борисов и допълни, че тази година болните са с 500 хил. повече.

Той посочи, че евентуална санкция ще е тези, които не си плащат здравните осигуровки, да не влизат в болница.
На въпрос на News.bg това означава ли, че ще се отказва лечение на задравно неосигурените, министър-председателят отговори обаче: "Няма да отказваме лечение на хора".

За повечето неща намерихме път, заяви от своя страна Райчинов.
Стана ясно, че е договорено за дейността през август да бъде заплатено на лечебните заведения.
Цветан Райчинов уточни, че ще има още срещи между различните институции, за да се намери решение на проблема.
От БЛС прогнозират, че на есен може да се наложи актуализация на бюджета на НЗОК. Обсъдено е на срещата вместо делигирани бюджети, болниците да са с "коригиращи" или "прогнозни бюджети", като ще се заплащат за извършени дейности.

Засега БЛС няма да отменя протеста, планиран за есента.

Отново бе повдигнат въпросът за някои заплати в здравеопазването, като стана ясно, че в четири болници на Чайкафарма има заплати за лекари от по 40-60 хил. лв.

Всички министри вземат толкова, колкото един доктор", изтъкна по този повод министър председателят.
„С делегираните бюджети се опитваме да накараме самите директори да въведат ред", допълни още той.

Стана ясно също така, че на кардиологичните болници и онкодиспансерите държавата е платила 45% повече.