Констатирам наличието на прояви, които ерозират доверието.

Такъв беше коментарът на бившия президент и лидер на АБВ Георги Първанов в студиото на Нова телевизия по повод на неразбирателството между коалиционните партньори за предлаганите промени в пенсионната система.

От АБВ ще гласуват против прехвърлянето на сметките от капиталовия фонд към държавния на НОИ. Само това противоречие няма да подтикне АБВ на оттегли подкрепата си към правителството и да излезе от коалиционното споразумение.

Но при натрупване на критична маса от различия и това може да стане", предупреди Георги Първанов.

Той коментира, че такъв процес в поведението на ГЕБР вече е започнал:
Констатирам наличието на прояви, които ерозират доверието."

По думите на Първанов последните няколко дни показват едно връщане към коалицинни отношения тип Дянков.

Има едно пренебрежение към партиите с по-малко присъствие - пробив в коалиционната култура", допълни лидерът на АБВ и изказа недоволството си от начина, по който социалния министър е бил „уведомен" за толкова важни промени точно в неговия ресор.

„Защо през главата на социалния министър се прави това нещо толкова сериозно? Поканата за среща не означава, че политическата позиция е гарантирана."

Георги Първанов коментира и очакваната втора важна подкрепа, която ГЕРБ ще получат в пленарна зала от ДПС.

Това показва, че ГЕРБ и ДПС не са толкова непримирими.

„Мисля, че тук става въпрос за нещо по-дългосрочно в политически план. В бъдеще сигурно ще има сближаване", каза Първанов, като припомни, че той и друг път е изказвал мнение, че ГЕРБ и ДПС не са толкова непримирими, както заявяват по време на предизборна кампания.

„Но тук, в този случай, това сближаване става много бързо. Гласуването по важни въпроси - вероятно е някакво по-дългосрочно партньорство, което в бъдеще ще се реализира по-плътно", прогнозира Първанов.

Той обаче отклони въпрос дали прогнозира нови предсрочни парламентарни избори след разпад на коалицията в настоящия парламент.

Освен чисто политическо несъгласие с действията на ГЕРБ, Първанов посочи и конкретно защо от АБВ няма да подкрепят промените в пенсионната система

По думите му няма действителна икономическа логика в предложенията за промени: „Нямаме обяснение освен идеята да се запълни дупката в НОИ. Но това не решава нито един от основните и сериозни проблеми в пенсионната система. След три месеца ще се окажем в същата ситуация.

Също така според Първанов отстъпката възрастта за пенсиониране да не се повишава е само на пръв поглед едно справедливо решение. Не е така обаче в дългосрочен план. От АБВ категорично защитават позицията, че в пенсионната система трябва да ги има и двата стълба - частни пенсионни фондове и държавния.

В студиото на Нова телевизия Георги Първанов коментира накратко и енергийните проекти, като защити идеята на правителството на Борисов да продължи да работи по газови проекти.

Да се върнем в мача, призова Първанов по повод енергийните проекти.

Според Първанов не трябва да се изпуска възможността да се изгради тръба по пътя на „Набуко - Запад", която да минава през България. Според него по този проект може да рпемина както природен газ от Русия, така и от Азия.

Ние предлагаме европейско решение. Такова трасе е начертано, има проекти, по които може и да трябва да се правят корекции. Но сега ние трябва да убеждаваме Путин."

Георги Първанов отрече категорично Русия да е имала пръст в свалянето на първото правителство на Бойко Борисов. В момента обаче ситуацията в отношенията между България и Русия е много тежка: „Никога не е имало толкова голям дефицит на доверие", констатира Георги Първанов.