Министерство на енергетиката на Русия потвърждава възможността за среща този месец с представители на България с цел да се обсъди съдбата на газопровода „Южен поток".

Официален представител на министерството потвърждава пред агенция Новости, че се планира среща с българската страна, но след 19 декември.

Говорителят е обяснил, че ведомството има много натоварен график, а предложението за срещата от българската страна е постъпило твърде късно. Датата на срещата още не е уточнена.

Вчера пред репортери в Белград икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че българска делегация ще посети Москва на 19 декември, за да обсъди възможностите за продължаването на проекта „Южен поток".

По думите на икономическия министър Божидар Лукарски позицията на България е, че „Южен поток" може да бъде изграден в съответствие с европейските директиви и законодателство.

Припомняме, на 1 декември Путин обяви, че спира "Южен поток" и го заменя с паралелно трасе по "Син поток" към Турция. Официално обаче съобщението за това Русия изпрати в ЕК на 12 декември.

Брюксел се обяви против руския проект за ново трасе за доставка на природен газ с мотива, че двустранните споразумение нарушават Третия енергиен пакет.

Вчера обаче премиерът Бойко Борисов съобщи, че Германия ще подаде ръка на България за разрешаването на сложната ситуация по "Южен поток". Това уверение Борисов е получил от канцлера Меркел по време на мизитата си в Германия.