От Главна дирекция  АГРИ към Европейската комисия настояват всичките 98 аграрни  фирми, които са получавали субсидии от предприсъединителната програма САПАРД, да бъдат включени в списъка на длъжниците и субсидиите им да бъдат изискуеми.

Това съобщава пресцентърът на аграрното министерство, цитиран от Money.bg, след като днес министър Найденов се срещна с представителите на ГД „АГРИ" и ОЛАФ.

Предложението на новото ръководство на Министерство на земеделието и храните е в едномесечен срок от включването им в списъка на АГРИ да не се предприемат незабавни действия за възстановяването на средствата от фирмите.

През този едномесечен период прокуратурата да направи цялостна повторна проверка на всичките 98 фирми, за да може тези които са коректни да бъдат извадени от списъка на длъжниците, а останалите, които са нередовни да възстановят изплатените им средствата.

Фирми оспорват дълга си, изискан по данни на ОЛАФ, и искат критериите, по които са поставени в списъка за длъжниците.
                              Още... 

Според източници от аграрното министерство прокуратурата трябва да санкционира проекти на 40 месопреработвателни и на 2 млекопреработателни компании, получили евросубсидии в периода 2003 - 2005 г.
За тях има съмнения за нарушения заради използване на доставчици, които вече са засечени при предишни проверки на ОЛАФ, както и на машини втора употреба. Общата сума възлиза на 65 млн. евро.

Окончателно решение по направеното предложението ще бъде взето утре, по време на заключителна среща между министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и представителите на ГД „АГРИ" и ОЛАФ.

Във връзка с мисията на АГРИ и ОЛАФ в Агенция САПАРД министърът на земеделието и храните се срещна с ръководството на Държавен фонд „Земеделие", агенция САПАРД и с представители на месо и млекопреработвателните асоциации.