Месопреработвателните фирми, които са потърпевши от решението за изискуемост на финансиране от АГРИ, алармират, че критериите, по които те влизат в този списък на ОЛАФ са неясни и без да са доказано виновни са подложени на чиновническа репресия.

Не е законно само по съмнение и без доказана вина да ни санкционират, противопоставят се представители на фирмите, съобщава БНР.
Според тях те ще трябва да връщат пари по проекти документирани, финансирани, одобрени и многократно проверявани още преди 2005 година.

По какви критерии фирми влизат в списъка на длъжниците, попитаха представители на хранителната индустрия.

От асоциацията посочват, че ще има изискуемост без да се чака решението на прокуратурата - ще бъдат спрени банкови сметки и така съответно и работата на една фирма.

Представители на хранителната индустрия поставиха въпроса по какви критерии фирми, получили пари по САПАРД, влизат в списъка на длъжниците.

Изпълнителния директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова цитира писмена позиция, в която се казва, че по настояване на ОЛАФ голям брой от фирми трябва да бъдат включени в списъка на длъжниците.

Като бранш искаме да ни се отговори на няколко въпроса - по какви критерии тези фирми трябва да влязат в списъка на длъжниците. Призоваваме администрацията да даде критериите, по които те се включват в този списък, каза Чамова.

По думите й един от мотивите е съмнения за завишаване на цени при подаване на оферти. Чамова постави въпроса по какви критерии се взима решение кои цени са завишени и кои - не.

Според прочетената позиция, прокуратурата и митниците са се договорили за референтни цени за новите проекти.
За проектите по САПАРД до присъединяването към ЕС нямаше такива референтни цени. Защо след приключване на програмата се решава, че има завишени цени, попита Чамова.

Светла Чамова изрази благодарност за бързата реакция на новия министър на земеделието Мирослав Найденов, който приел по проблема представители на бранша още в първия си работен ден.

По думите на Чамова, Найденов обяснил, че ЕК настоява фирмите да бъдат вписани в книгата на длъжниците, като те ще бъдат вписани формално, но в рамките на законовия един месец до предприемане на мерките спрямо фирми-длъжници, правителството поема ангажимент да сформира работни групи, които ще разглеждат проектите по отделно и той се надява коректните фирми да бъдат извадени от списъка.