Състав на Апелативния съд във Велико Търново постанови осъдителни присъди за Георги Желязков и Стоян Стоичков, обвинени за убийството на българския студент във Франция Мартин Борилски, предаде радио „Дарик".

Съдът призна обвиняемите за виновни в това, че на 18 юли 2000 в Париж умишлено, по особено жесток и мъчителен начин са умъртвили българския студент.

Съдът постанови за Георги Желязков 19 години лишаване от свобода, а 17 години - за Стоян Стоичков при първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието. Двамата трябва да заплатят на майката на жертвата Иванка Вълчева 120 000 лв. за причинени неимуществени щети.

Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок. Адвокатите на обвиняемите поискаха веднага да подадат молба за обжалване на присъдата, но получиха отказ поради изтеклото работно време на съдебната администрация.

Присъдата беше прочетена в отсъствие на подсъдимите, които, според техните защитници, не успели да се придвижат от Варна до Велико Търново поради повреда в автомобила.

Пледоариите продължиха над 7 часа, но това не попречи на съда да произнесе присъдите.

Адвокатите на обвиняемите определиха присъдите като политически мотивирани заради засиления интерес към делото от чужди дипломати и медии.

Съдът промени наложените на подсъдимите мерки за неотклонение "парична гаранция" в "задържане под стража" и разпореди те да бъдат арестувани.

По-рано прокуратурата настоя за доживотен затвор за подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков от Варна.

В пледоарията си апелативният прокурор на Велико Търново Борис Миновски подробно защити своето вътрешно убеждение, че са налице безспорни доказателства, че двамата подсъдими са автори на престъплението през юли 2000 г., извършено с користна цел.

Тезата на обвинението бе подкрепена и в пледоарията на представителя на близките на жертвата, конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Според адвокат Владимир Иванов, по делото съществуват многобройни преки и косвени доказателства за вината на подсъдимите, които са извършили престъплението заради пари.

Поради това той поиска от съда да бъде отменена оправдателната присъда и подсъдимите да бъдат признати за виновни в убийството на Мартин Борилски,  умъртвен с 93 рани с хладно оръжие и удари с тъп предмет.

Делото беше наблюдавано от френския посланик у нас Етиен дьо Понсен, който не си спести критиките за мудната работа и противоречивите присъди от отделните съдебни състави по делото.