Българското правосъдие не функционира по задоволителен начин и има сериозни причини за това.

Тази критика отправи отново френският посланик Етиен дьо Понсен по време на днешна дискусия, посветена на баланса между правата на човека и обществените очаквания за ефективно наказателно правосъдие.

Критиката си към българската правосъдна система френският посланик започна преди месеци, подтикнат от казуса "Борилски", с който страната ни стана известна във Франция.

Според Етиен дьо Понсен ако се правят реформи, първата, която трябва да се направи, е тази, която да позволи на правосъдието да функционира добре.

Сега имаме усещането, че много повече се защитават правата на обвинените, посочи френският посланик, според когото така се създава остро чувство на недоволство в обществото.

Не може безкрайно заради болнични делата да бъдат отлагани с години - трябва да се предивди възможност за назначаване на служебен защитник в такива случаи.
Друг съвет, който даде дипломатът, е, че би било добре показания да могат да дават и полицаи, и разследващи, които първи са били на местопрестъплението.

"От готвените промени в законите няма да се наруши или да бъде застрашена демокрацията", увери Дьо Понсен и подчерта, че реформата в правосъдната система трябва да бъде по-обща, а не да се променят само някой малки детайли.

От развитието на дела от типа на това за убийството на студента Мартин Борилски Франция ще си направи изводите дали правосъдието в България действа или не, предупреди Етиен дьо Понсен.