Нямам апартаменти в Париж. Не участвам в търговски фирми", заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев в коментира на подадения в началото на седмицата сигнал срещу него в етичната комисия на ВСС от лидера на РЗС Яне Янев.

Според Пенчев документите срещу него идват от тримата съдии, които той уволнил във връзка със скандала с имотите в Приморско. Те имат видящи дела, посочи той на влизане за редовното заседание нав ВСС. „Жената на един от тези съдии работи в Агенцията по вписванията", допълни още Пенчев.

„Мисля, че на всички е ясно кои са тези трима върховни съдии, които са сигнализирали Яне Янев", подчерта Пенчев.

„Тази декларация относно недвижимите имоти не е променяна от 2001 г.", допълни той. „Имам не два, а три апартамента на пъпа на София", посочи Константин Пенчев и допълни, че напоследък е станал мишена не само на Яне Янев. „Искат да си отмъстят, защото имат висящи дисциплинарни дела", посочи Пенчев визирайки тримата отстранени магистрати, за които смята, че са подали сигнал срещу него.

„Аз съм публична личност и като станах такава съм знаел, че ще бъда омаскаряван - справедливо, несправедливо - и сега си понасям последиците. За мен това не е драма", категорично заяви Пенчев.

По думите му не е изненада и е нормално, че това се случва точно на края на мандата му. Константин Пенчев подчерта, че няма да им достави удоволствие като заведе иск срещу тях за клевета.

Синът ми рабои в ДАНС. Ами, работи си. Завършил е право, завършил е английска гимназия. Трябва да работи някъде. Това, че ми е син не означава, че аз трябва да го храня цял живот", категоричен е още Пенчев.

На въпрос дали има натиск по делото срещу Ахмед Доган, Константин Пенчев посочи, че определено към самия него няма такъв. „Поддържам контакт със съдебния състав и смятам, че те също са оставени на спокойствие", подчерта още той.

„Мисля, че до края на годината ще има конкретен резултат", посочи Пенчев, уточнявайки че са постъпили много материали по делото", съобщи председателят на ВАС.

Той допълни, че е участвал в много съдебни състави през годините. „В около 300 дела съм участвал. Откогато има въведено електронно следене на делата, винаги съм го спазвал", категоричен е председателят на ВАС, опровергавайки твърденията на Янев, че няма яснота как са разпределяни някои конкретни дела.

„Специално делата за „Синята коалиция" аз лично съм ги разпределял електронно. По времето, когато течаха тези дела, ми направиха проверка от инспектората да видят дали наистина съм ги разпределял по електронния принцип или съм нагласял нещата", разказа още председателят на ВАС.

Проверката е установила, че ги е разпределял правилно, но по думите му тогава никой не е уведомил обществеността. „Ако са били разпределяни неправилно, сигурен съм, че веднага щяхте да разберете", каза пред журналисти Пенчев.

„Специално по делото за Камчийски пясъци в решението не пише, че не трябва да е защитена територия и едва ли не трябва да бъде застроена", посочи Константин Пенчев. Съгласно заключението на вещите лица не са ясни границите на тази защитена територия и при това положение не може да има защитена територия, без да има граници, обясни още той.

„Обявявайки заповедта за нищожна, ние очаквахме, че министерството на околната среда и водите ще издаде нова заповед с точни граници", посочи Константин Пенчев. „Сега разбирам, че не само това не се е случило, ами са се случили заменки, промяна на статута на земята и какво ли още не", сподели още пред журналисти председателят на ВАС.