Близо час продължи срещата между група депутати от РЗС, начело с лидера на партията Яне Янев и представители на комисията за етика и борба с корупцията към ВСС.

На излизане Янев съобщи, че е внесъл сигнал относно данни за конфликт на интереси, прикриване на корупция и нарушение на професионалната етика, извършени от шефа на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

Сигналът е подплатен с достатъчно фактология и документи, увери Янев.

Искаме комисията да се произнесе по случая. Ако Пенчев е чист, нека комисията да констатира този факт. Ако обаче тези нарушения, които са цитирани в сигнала са така, както са ми ги предоставили действащи магистрати от ВАС, тогава настояваме да се предприемат конкретни действия, заяви Яне Янев.

Той посочи, че ако бъдат открити нарушения, трябва да се сезира и Върховната касационна прокуратура.

Първото нарушение, посочено в сигнала на партията, е че Пенчев не е декларирал в годишната си декларация за конфликт на интереси, че участва във фирма. Янев не уточни коя е фирмата и с какво се занимава, но допълни, че от РЗС са извадили данни за нея от търговските регистри.

По думите му няколко декларации пред Сметната палата показват, че председателят на ВАС не е декларирал свои големи имоти. Става дума за два апартамента, около 310 кв. метра в центъра на София, които са собственост на Пенчев и съпругата му. Единият се намира близо до площад „Славейков", а другият е на улица „Солунска".

Имотите са закупени преди години, но не са декларирали пред Сметната палата. Те са на пазарна стойност над 600 хиляди лева. В сигнала на РЗС се споменават и факти, от които се вижда, че съпругата на Константин Пенчев е собственик на апартамент в Париж.

Яне Янев подчерта, че пред етичната комисия е съобщил и за други нарушения, свързани с това, че Константин Пенчев е председателствал състави по различни дела, без да е ясно как точно са разпределени делата.

Янев зададе риторичен въпрос защо Пенчев е бил председател на делото за казуса „Камчийски пясъци". Ние виждаме много интересни зависимости за развитие на корпоративни интереси по същия казус, заяви лидерът на РЗС.

По думите му Пенчев е бил наясно с проблемите около Приморско и редица магистрати са го информирали много преди да избухне този скандал с въпросните имоти.

Константин Пенчев не е предприел съответни действия и до момента освен неговото публично възмущение няма никакви конкретни действия и затова ни увериха от комисията, обясни още Янев.

От партията призоваха журналисти да въведат трите имена на Константин Пенчев, в която и да е правноинформационна система и ще стане ясно за кое АД става въпрос и за кое ООД на съпругата му алармират депутатите.

Яне Янев подчерта, че това е първият сигнал, който от РЗС внасят по отношение на дейността на председателя на ВАС.

Лидерът на РЗС подчерта, че ще внесе още един сигнал, когато дойдат и останалите документи. Те идват от действащи магистрати, които искат да запазят анонимност и които считат, че във ВАС са наложени трайни практики за нерегламентиран лобизъм. Прави им чест на тези магистрати, че са събрали смелост да подават документи и факти, изтъкна Янев.

Запитан дали РЗС разполага с данни, че Пенчев притежава имоти в Ахтопол от РЗС посочиха, че случката с отделянето на Ахтопол от община Царево, която е преустановена във ВАС, дава основание на партията да смятат, че това е така. До момента обаче Янев пожела да запази мълчание по тази тема.

На въпрос защо тези магистрати са се обърнали точно към РЗС Янев посочи, че вероятна причина за това е изразената от партията позиция, че правителството имитира дейност за борба с корупцията.

Откакто аз бях незаконно отстранен като председател на комисията за борба с корупцията не сме се занимавали с тази тематика, припомни лидерът на РЗС.

В продължение на близо една година от встъпването на власт на ГЕРБ разбрахме, че борбата с корупцията е само на дума, стойки пред камерите, само операции, които засягат „дребни риби" или става въпрос за разчистване на терени, каза още Янев.

Той подчерта, че оттук нататък РЗС многократно ще засилят борбата си с корупцията. Янев заяви, че се очаква да направят разкрития не само за магистрати, но и за действащи политици, в това число и хора от висшата държавна администрация.

По отношение на съдийката Анелия Цветкова от Варна, която беше предложена лично от Пенчев Янев заяви, че към момента по този казус няма развитие. На уточнението от страна на журналисти, че делото срещу Цветкова е пред присъда Янев заяви, че има обстоятелства, свързани с нея, за които институциите изобщо не са сезирани.

На въпрос дали от РЗС ще сезират главния прокурор Борис Велчев във връзка със сигналите за нарушения на Константин Пенчев Янев заяви, че РЗС вярват в професионализма на комисията на Цони Цонев, която е една от ефективно работещите комисии и показва конкретни резултати.