Премахва се данъчното облекчение за млади семейства, което се изразява в намаляване на основата за облагане на ипотечни кредити с направените през годината лихвени плащания.

Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съобщава БНР.

Предвижда се данъчните облекчения за млади семейства да отпаднат от 1 януари 2010 г.

Малко след като депутатите са гласували това премиерът Бойко Борисов пристигна неочаквано в Народното събрание, където проведе среща с председателя Цецка Цачева.

Той е помолил депутатите от мнозинството за три корекции сред които и прегласуване текстовете за добавките и помощите, които имаха младите семейства.

Така на практика данъчните облекчения за закупуване на жилища от млади семейства бяха в сила само една година и ще се отразят само на данъците за 2009 година, т.е. в декларацията, която ще бъде попълнена в началото на 2010 година.

Депутатите от Коалиция за България се противопоставиха на промените. Михаил Миков определи решението като антидемографски акт и заяви, че с промяната е отменено единственото данъчно облекчение за млади семейства.

По думите му това облекчение по никакъв начин не е отежнявало хазната, а става въпрос за политическо отношение към младите семейства.

С приетите изменения се въвежда минимален срок от три години за притежаване на имот като условие за необлагане на дохода от продажбата или замяната му.
Няма да се определя данък към датата на придобиване на акции и дялове, които са получени срещу направени непарични вноски в търговски дружества.