Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента и даде три разпореждания на управляващите за настоящите промени в данъчните закони.

След срещата му, която се състоя в кабинета на председателя Цецка Цачева, той съобщи, че ги е помолил да върнат и прегласуват текстовете за добавките и помощите, които имаха младите семейства.

Младите семейства, които са изтеглили кредит, да продължат да имат предишната придобивка, поясни Борисов.

По-рано днес депутатите гласуваха на второ четене данъчните облечения за младите семейства да отпаднат.

Данъкът върху хазарта да бъде увеличен на 15 %, независимо от предложението да се вдигне от 10 на 12%, поиска още премиерът, след като само преди час - на брифинг в МС, бе обявил, че въпросният налог ще бъде 12 на сто.

Всички са на мнение, че за да се съберат повече пари това е най-правилното място за облагане с повече данък, поясни той.

Третото искане на премиера към депутатите от мнозинството е да не се вдига акцизът на ракията.
Правя всичко възможно да защитя интересите на хорицата, които са си копали лозето, посочи министър-председателят по-рано на брифинга в МС.

Борисов изрази надежда депутатите от мнозинството да се съобразят, с това което ги е помолил.

Само няколко часа по-късно "Синята коалиция" и "Ред, законност и справедливост" оттеглиха предложението си за увеличаване на акциза върху алкохола.

Явно някой е преспал и е поразмислил" - така екссоциалният министър Емилия Масларова коментира направеното от премиера предложение за данъчни корекции, особено тази да се прегласува текстът, с който се отнемат социални придобивки на младите семейства.

Това е нарушение на правилника, подчерта Масларова. „Ако ние тук в парламента не спазваме правилата, как ще живеем в България", добави тя.

Емилия Масларова изтъкна, че парламентарната група на Коалиция за България е направила предложения, които като по команда са били отхвърлени.