Да се пристъпи към пускане на ТЕЦ „Бобов Дол", където има добри възможности за електропроизводство.

За това е постигнат консенсус от КСНС, съобщи президентът Георги Първанов, след близо 4-часово заседание на съвета по газовата криза.

Във връзка с възможностите за подготовка и пускане на замразени енергийни източници Първанов припомни идеята си за възобновяване работата на един от блоковете на АЕЦ Козлодуй.

Тази идея става особено актуална, подчерта президентът.
„Не смея да мисля, че може да има по-критична ситуация от тази и не знам какво трябва да се случи, за да си поискаме правата, които ни принадлежат, в това число по присъединителния договор", заяви Първанов.
(Още за предложението за 3 блок)

Той съобщи, че България би могла да издържи при ограничен режим на потребление на газ и при положение, че няма разрешение на кризата - около 90-100 дни. Това показва анализът на наличните ресурси от хранилището в Чирен и добива в Галата.

По-рано днес обаче министърът на икономиката обясни, че в Чирен има 800 млн. куб.метра газ и ако потребяваме по 4,2 млн.куб. дневно - което е 3 пъти по-малко от нормалното, резервът ще стигне за 6 месеца.

В средносрочен план според държавния глава е необходимо да се разширят възможностите за осигуряване на допълнителни ресурси за енергийната ни система.

На заседанието на КСНС е акцентирано върху необходимостта от създаването на газова връзка Комотини - Димитровград, за да се ползват договорените количества от Туркменистан, Азербайджан, Узбекистан, Египет - т. е. да има не само алтернативни източници, но и трасета, поясни Първанов.

Държавният глава посочи и друг проект - за ползване на терминал за втечнен газ при положение, че имаме уговорен внос от Египет и Катар.

За тези проекти Първанов каза, че България разчита не само на морална, но и на финансова подкрепа от ЕС, за да може в ускорен порядък, в рамките на тази година да се постигне реализация.

Държавният глава отбеляза, че вчера въпросът е бил повдигнат пред председателя на ЕК е фактът, че българското правителство обосновава необходимостта от изграждането на отсечката, означава, че има готовност да мобилизира свой ресурс.

Държавният глава заяви, че кризата в отношенията между Русия и Украйна нанася тежки щети в енергийната сигурност на Европа, в това число и на България и, че ще настояваме за незабавно възобновяване на доставките на газ и за международен мониторинг.

Първанов изтъкна, че украинският президент също е на мнение, че е необходимо осъществяването на такъв мониторинг, за да бъде изчистен спорът, кой е виновен за спирането на газа.

По мнението на Първанов Булгаргаз трябва да предприеме мерки, в това число по съдебен ред за обезщетения от страна на доставчиците е да се осигури съдействие на гражданите и фирмите да получат обезщетения.

В началото на заседанието на КСНС държавният глава подчерта, че без съмнение България трябва да търси своите права и компенсации, включително по съдебен ред.
По думите му обаче това не е постижимо за ден, два и сега най-важното е да се направи необходимото, за да се избегнат щетите, колкото е възможно.