В хранилището в Чирен има около 870 милиона кубически метра газ. При настоящото потребление от по 4.2 милиона на ден (три пъти по-малко от обикновеното), разполагаме с газ за около 6 месеца.

Това съобщи в студиото на БиТиВи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, като подкани журналистите да не се подвеждат по изказванията на опозицията и да изчислят сами с какви резерви разполага страната.

"В България енергийна криза няма, има газова криза", посочи категорично Димитров и обясни, че при възникване на проблеми износът на електроенергия веднага ще бъде спрян.

Припомняме обаче, че топлоподаването към абонатите е силно намалено и радиаторите в жилищата за хладни.
Освен това стотици предприятия спират работа, тъй като подаването на газ към тях е спряно, а те нямат алтернативен енергиен източник.

България винаги е била износител и ще бъде, но това няма да бъде за сметка на българските потребители. Недопустимо е да правим страната "дискотека", коментира още министърът.

Припомняме, вчера от НЕК не изключиха възможността в случай на засилено потребление на елетричество да бъде въведен режим на тока.

Министърът бе категоричен и за това, че България ще потърси компенсации и неустойки за кризата в момента.
Ще бъдат събрани загубите и претенции ще бъдат предявени и отправени към трите дружества, които доставят газ - Овергаз, Винтерсхал и Газпром.

Коментарът на министъра беше, че ситуацията, в която е поставена страната е недопустима за 21 век:
„Това е ненормално, никога досега не се е случвало и е прецедент в съвременната политическа практика".

Според Петър Димитров би трябвало потърпевшите страни да бъдат предупредени, а в тази ситуация „няма предсказуемост на поведението" на партньорите.
„В годините, в които сме разчитали само на Русия, не сме имали проблем", заключи Димитров.

По-късно днес в министерството Димитров събира по-големите индустриални потребители на природен газ.
Ръководствата на фирмите ще бъдат запознати с условията на ограничителния режим, който ще бъде обявен от министъра на икономиката 48 часа след спиране на подаването на природен газ.