Това не е бюджет, това е един бакалски тефтер. Така депутатът от БСП Мая Манолова характеризира проекта за бюджет на НЗОК за догодина.

Около 19 ч. - след три часа дебати, окончателно бе приет и бюджетът за НЗОК

В късния следобед депутатите се заеха с него, като преди това близо 8 часа приемаха на второ четене бюджета на ДОО за 2013-та.

Манолова многократно настояваше от парламентарната трибуна управляващите да обяснят къде са 50-те млн. лева, които Конституционният съд върна на Здравната каса и припомняше на депутатите, че тези пари са от здравните вноски на българските граждани.

Тази сутрин - в началото на пленарното заседание, депутатите от синята коалиция поискаха оставката на финансовия министър, тъй като ведомството му крадяло пари от здравната каса.

Къде са други 48 млн. лева, с които се повиши вноската на държавата за пенсионерите; как така четвърта година по ред трансферът на държавата за лицата, които тя осигурява е еднакъв, продължи да пита Манолова.
Според нея няма нужда от финансисти, а от екстрасенс.

Манолова доразви тезата си като констатира, че няма нужда и депутатите да се правят на екстрасенси и да търсят 50-те милиона и другите пари в касата, след като ръководството на здравната каса вече се е произвело в екстрасенси и те предварително знаят от какво ще боледуват българските граждани следващата година, при това по населени места и по болници.
„Определили са отсега къде колко ще са пациентите с язва, хернии, апендицити. Те са си присвоили правото да решат и да отпуснат на всяка болница определен лимит за клинични пътеки" - с възмущение добави Манолова.

Тя упрекна управляващите, че опитът на НЗОК да врачува от какво ще се разболяват хората в едно населено място и да сложи лимит на клиничните пътеки е поредната стъпка към ликвидиране на общинските и малки болници.

По думите й галените деца на това правителство са многопоявяващите се болници, основно в София, а доведените деца - малките общински болници, които година по година се ликвидират. Записаното в проектобюджета на касата е заключително действие на тази реформа.

Пациентите от стотната херния нататък няма да могат да се лекуват, например в Дупница, а ще трябва да пътуват до София, предупреди Манолова.

Тя упрекна правителството, че ще фалира общинските болници до края на следващата година. „Проблем на този бюджет е, че се планират 40 милиона за интензивни грижи като се знае, че ще се похарчат 120, предрича се колко хора, къде, от какво ще се разболеят, като е ясно, че няма да се спази", подчерта Манолова.

Тя бе смутена от липсата в пленарна зала на здравната министърка. Червената депутатка посочи, че четвъртият в кабинета на ГЕРБ здравен министър обещала да гарантира на пенсионерите да се отвърже потребителската такса от минималната заплата.

Управлението на ГЕРБ докара до там хората, че те нямат пари да отидат на лекар, изтъкна Манолова. По думите й хората нямат пари за лекарства, за храна и отопление. И през другата година гладни и болни хора, прогнозира червената депутатка.

Вие сте виновни, че хората вземат пенсия от 150 лева, с които не могат да отидат на лекар и да се нахранят, обърна се тя към мнозинството от ГЕРБ.
Хората не се лекуват, по думите й, защото не могат да си го позволят.
Мнозинството нарушава конституционния принцип за достъпно здравеопазване, каза още Манолова.

Нищо, но от сърце за пенсионерите. Това коментира социалистката Емилия Масларова по време на дебатите.

Тя поиска потребителската такса за пенсионерите да е 1 % от минималната пенсия или 1,50 лева.
От 1 януари 2013 заради увеличението на минималната заплата на 310 лева таксата за посещение при личния лекар ще стане 3,10 лева. Тази сума е много според нея за хората, които обикновено на ден разполагат с 5 до 9 лева.

Според Ваньо Шарков обаче дискриминация по възрастов признак е различната потребителска такса за пенсионери и останалите пациенти. По думите му има хора, прехвърлили пенсионна възраст, които купуват предприятия.

Очаквано диференцираната потребителска такса за посещение при личния лекар не мина.

Депутатите остават до полунощ, започват държавния бюджет за 2013-та

След приемането на бюджета на Здравната каса водещата заседанието Менда Стоянова предложи удължаване на работното време до 24:00 часа, за да може веднага тази вечер да започне гледането на държавния бюджет за 2013 година.

Опозицията остро се противопостави, аргументирайки се, че това ще доведе до претупване на дебата.
Петър Курумбашев предложи парламентът днес да работи до 20:00 часа и утре от 9:00 сутринта да продължат дебатите по бюджета.
„Всякакви решения за работа до 24:00 часа или до 2:00 през нощта означават едно - смачкване на дебата", предупреди той.

Предложението му обаче бе отхвърлено и парламентът реши до 24 тази вечер да гледа текстовете на държавния бюджет.

 

Основни моменти от бюджета на НЗОК за 2013 година

В бюджета на НЗОК и за 2013 г. се запазват прилаганите през 2012 г. размери на: осигурителната вноска - 8 процента; на вноската от работодател (осигурител) и работник (осигурен) в съотношение 60:40; минимален размер на осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - 420 лв. и 6,2 млн. души очакван брой лица, които да направят здравноосигурителни вноски.

При посочените размери и показатели се предвижда в приходната част на бюджета на НЗОК за 2013 г. да постъпят приходи и трансфери - всичко - 2 710,3 млн. лв.
Общата сума на приходите за 2013 г. е по-голяма от общата сума на приходите за 2012 г. със 76,6 млн. лв. Това се дължи на увеличението на здравноосигурителните вноски със 75,5 млн. лв. и на увеличението на глобите, санкциите и наказателните лихви с 1.0 млн. лв.

Общата сума на приходите за 2013 г. - 2 710,3 млн. лв. се разпределя по видове приходи, както следва: 2 690,3 млн. лв. от здравноосигурителни приходи; 14,5 млн.лв. от глоби, санкции и наказателни лихви и 5,4 млн. лв. от трансфери от Министерството на здравеопазването.

От общата сума на здравноосигурителните приходи - 2690,3 млн.лв., за здравноосигурителни вноски от работодателите и работниците се очаква да се получат общо 1 749, 2 млн. лв. и от Министерството на финансите като трансфери да се предоставят здравни вноски за всички категории осигурени лица, осигурявани за сметка на републиканския бюджет - в т.ч. пенсионери, деца до 18 годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, безработни, социално слаби и други категории осигурени лица - общо 941,1 млн. лв.

Сумата на разходите и трансферите за 2013 г. е разчетена в размер на 2 710,3 млн. лв., или спрямо 2012 г. има увеличение на със 76,6 млн. лв. Увеличението е почти изцяло за сметка на очакваните в повече здравноосигурителни вноски със 75,5 млн. лв. и на глобите, санкциите и наказателните лихви с 1,0 млн. лв.

От общата сума на разходите и трансферите за здравноосигурителни плащания се предлагат - 2 383,5 млн. лв. Тази сума е по-голяма от същите плащания за 2012 г. със 169,0 млн. лв.
Този ръст е резултат от увеличението на приходите и трансферите-всичко с 76,6 млн. лв. и намаление на разходите с 92,5 млн. лева.