Още преди Народното събрание да започне с второто четене на бюджета на НЗОК за 2013 година сините депутати и общинари поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

Синята коалиция настоява за оставката на министъра на финансите Симеон Дянков, който превърна НЗОК в собствена касичка, заяви на брифинг в НС синият депутат Ваньо Шарков. Според него НС трябва незабавно да освободи управителя на НЗОК заради неспособността му да защити интереса на здравно-осигурените българи.

Само за последните 2 години МФ открадна поне 59 милиона лева от здравно-осигурителните вноски на българските граждани, подчерта Шарков. Правителството наруши задълженията си да осигурява децата наравно с всички български граждани, допълни той. ДДС върху лекарствата остана най-високо за ЕС, допълни още депутатът от СК.

Ръководството на касата отказа да бъде стопанин на средствата на вложителите и я превърна в донор на бюджета, смята Шарков.

Политиката на управляващото мнозинство в здравеопазването е вредна, изцяло погрешна, смята и Петър Москов, общински съветник в СОС на ДСБ.
Според него държавата бяга от законовите си задължения в сектора. Принизява се НЗОК от обществена институция, защитаваща правата на здравно осигурените граждани до счетоводен отдел на МФ, смята още Москов.

Според него е обезсмислена системата на здравно осигуряване с политиката на ГЕРБ в сектора. Москов каза още, че ГЕРБ води здравната политика на БСП от предишния мандат.