Жители на Пловдив и на Благоевград протестират срещу назначаването на новите областни управители.
Тази сутрин в двата града се проведоха протестни акции срещу избора на правителството да назначи кадри на ДПС начело на областните администрации.

В Пловдив, където в неделната вечер протестираха близо 10 хиляди души, тази сутрин гражданите отново изразиха недоволството си  срещу новия областен управител Венцислав Каймаканов, близък до Движението за права свободи.

БСП-Пловдив се обявиха против новия областен управител
Още...

Основният аргумент на протестиращите е, че в града ДПС не спечели нито един мандат на парламентарните избори и затова не би било редно да получи поста на областен управител.

"Долу ДПС" беше най-скандираният лозунг на вчерашните протести в града.

Малко преди 8 часа тази сутрин демонстрантите блокираха входа на областната администрация, съобщава БНР. Протестиращите не допуснаха в сградата настоящия заместник областен управител Георги Игнатов, който напусна ГЕРБ след изборите.

Областният управител Христо Грудев заяви, че все още не е получил заповед за назначението на Каймаканов и не знае дали това ще се случи днес.

Самият Каймаканов заяви, че през целия ден ще има поредица срещи в София, включително в МС. Той подчерта, че недоумява защо се говори, че е кандидатура на ДПС. "Никога не съм членувал нито в тази, нито в друга партия. Поканен съм лично от премиера Орешарски в качеството ми на експерт", обясни той.

Сходен протест е насрочен за днес в Благоевград. Повод за недоволството стана определянето за областен управител на Муса Палев от ДПС, който трябва да встъпи в длъжност най-късно на 18 юни.

Граждани образуваха жива верига, за да не допуснат Палев да стигне до офиса на областната администрация.

При пристигането ме се стигна до сблъсъци. По информация на Нова телевизия един човек е арестуван.

Напрежението ескалира още преди това, след като се чу, че 5 автобуса от Гоце Делчев, начело с новия областен управител, идват към Благоевград. Засилено беше и полицейското присъствие.

От вчера пред областната управа в града има палатков лагер. Гражданите заявиха, че ще останат колкото е необходимо.

Вчера в града беше организиран протест, чиито инициатори са партийни структури, неправителствени организации.

Въпреки протестите обаче и след намесата на полицията, новоназначеният областен управител на Благоевград Муса Палев влезе в сградата на Областна администрация тази сутрин, придружен от двамата депутати от ДПС Алиосман Имамов и Ахмед Башев. Муса Палев получи от временно изпълняващият длъжността областен управител Бисер Михайлов документа, с пожелание да работи за благото на хората.

Муса Палев подчерта, че е български гражданин и ще работи за всички, включително и за тези, които протестират в момента пред сградата на Областна администрация Благоевград. Протестиращите благоевградчани продължават да стоят пред сградата.