40-50 по-малки общини и райони и 5-7 големи областни градове са целта на Реформаторския блок (РБ) за избор на кметове на местния вот. Това обяви на пресконференция в Бургас зам.-председателят на „Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски след приключване на разширения Национален съвет на партията.

Хората на Кунева са избрали Национален предизборен щаб за местните избори. В него влизат тримата заместници Найден Зеленогорски, Димитър Танев и Настимир Ананиев, както и Димитър Делчев - народен представител и секретар на парламентарната група на РБ, Живко Табаков - общински председател на ДБГ - Бургас, Прошко Прошков и Красимир Гълъбов - членове на Националния съвет и юристът Николай Вълков.

Разширеният Национален съвет на ДБГ е решил в едномесечен срок да бъдат инициирани преговори с партиите от РБ за подписване на предизборно коалиционно споразумение за общо явяване на местните избори.

Припомняме, вчера Кунева обяви, че победа на Реформаторския блок на местните избори през есента ще бетонира възможността да проведат реформите, зад които Блокът застава. Тя желае реформаторите да имат общ кандидат за кмет на София.

По време на днешната пресконференция в морския град Меглена Кунева обяви, че са поставени срокове: 30 април за изграждане на областни щабове и общински предизборни щабове от по петима души, до 15 май да се излъчват номинации за кметове на населени места, до 20 май - за общински съветници.

Тя е категорична, че има две стъпки, на които нейната партия държи, а именно единна национална регистрация на Реформаторския блок за изборите и явяване единно на Блока в цялата страна.

Кунева обясни, че местните организации ще решават дали ще се издигне алтернативна кандидатура или ще бъде подкрепен кандидат. Единната регистрация, по думите й, щяла да спомогне за консолидацията на РБ. Щели да имат свои листи във всички общини на Бургас, потвърди Меглена Кунева.

Кунева е на мнение, че партията й има сериозен принос за единството на РБ. Нови структури се откривали в Гурково, Николаево и Павел баня. Навсякъде щели да имат номинации за кметове, обяви зам.-председателят Димитър Танев.

Найден Зеленогорски подчерта капацитета на РБ и ДБГ в смесените региони, а Настимир Ананиев припомни Сърница и Неделино, където ДБГ и РБ постигнали пробив в местната власт.

Зеленогорски смята още, че имат сериозни шансове за балотаж на местата, където сега има кметове, родеещи се с РБ и това ще е сериозна задача. По думите му, нямало нагласа за преминаване на РБ в единна партия, а по-скоро се поддържала идеята на федеративен принцип, който да пази многообразието на партиите в рамките на единството на Блока.