Двама от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи се обявиха за демократични промени в Либийската Джамахирия, съобщава „Ехото на Москва", позовавайки се на данни на анонимен дипломатически източник и на високопоставен либийски чиновник.

Според данните Сейф ал-Ислам и Саади Кадафи предлагат преход към демократична система, който предвижда техният баща да се оттегли от властта.

На този етап не е ясно каква е позицията на либийския полковник Муамар Кадафи.

Малко след това представител на либийския опозиционен Преходен национален съвет отхвърли предложението за преход към демокрация под надзора на синовете на Муамар Кадафи. Според опозицията Кадафи и синовете му трябва да напуснат преди започването на всякакви дипломатически преговори.

Припомняме, по-рано Сейф ал-Ислам многократно е изказвал своята поддръжка за либийския полковник и е представлявал интересите на официалните власти в Либия. Саади от своя страна се явява командващ на специалните сили на Джамахирията, а в миналото е бил професионален футболист.

Какви обаче са точните планове на синовете на Кадафи, не се уточнява.

Косвено доказателство за съществуващия план се явява съобщението за визитите на помощника на Сейф ал-Ислам - Мохамед Исмаил, в Лондон. Според данните съветникът представил на дипломатическите кръгове във Великобритания план, според който властта в Либия ще премине в ръцете на Сейф ал-Ислам и в страната ще бъдат проведени демократични реформи. Както стана известно бившият външен министър на Либия Муса Куса намери „убежище' на Острова.

Муамар Кадафи има седем сина, като всички те са ангажирани в органите на властта на Либия или ръководството на въоръжените сили. Ал-Ислам се явява един от най- прозападно настроените либийски политици.

По-рано министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас заяви, че либийският режим търси начин за разрешаване на ситуацията в страната по пътя на преговорите.

Това каза той след проведена среща с емисар на Муамар Кадафи в гръцката столица Атина

Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу се срещна снощи с зам.-министъра по външните работи на Либийската Джамахирия Абдел Ати ал Обейди, който донесе в Атина посланието на либийския лидер. По думите на Обейди страната му настоява за незабавно прекратяване на бойните действия и решаване на проблема по пътя на преговорите.

По-рано стана ясно, че САЩ са приели искането на НАТО да удължат с 48 часа участието си във въздушните удари на коалицията срещу Либия. Промяната в позицията на Белия дом стана часове, след като беше съобщено, че американските бойни самолети и кораби преминават в режим на изчакване, ако командването на НАТО установи, че не може да се справи само с останалите участници в операцията.