Либийският режим търси начин за разрешаване на ситуацията в страната по пътя на преговорите.

Това заяви министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас след проведена среща с емисар на Муамар Кадафи в гръцката столица Атина

От това, което каза посланикът на Либия, става ясно, че режимът търси решение на проблема, заяви Друцас, цитиран от РИА Новости.

Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу се срещна снощи с зам.-министъра по външните работи на Либийската Джамахирия Абдел Ати ал Обейди, който донесе в Атина посланието на либийския лидер. По думите на Обейди страната му настоява за незабавно прекратяване на бойните действия и решаване на проблема по пътя на преговорите.

По думите на гръцкия външен министър либийският емисар ще продължи контактите днес в Турция и Малта.

Ние повторихме ясно изявлението на международната общност: пълно спазване и прилагане на резолюциите на ООН, незабавно прекратяване на огъня, прекратяване на насилието и военните действия, особено срещу невъоръжени населението на Либия, заяви гръцкият министър.

Според него те са длъжни да продължат усилията си за „политическо и дипломатическо" решение на проблемната ситуация.

Гърция се намира в контакт със своите партньори и съюзници и ще ги информира за текущите преговори и техните предложения, заключи Друцас.

По-рано стана ясно, че САЩ са приели искането на НАТО да удължат с 48 часа участието си във въздушните удари на коалицията срещу Либия. Промяната в позицията на Белия дом стана часове, след като беше съобщено, че американските бойни самолети и кораби преминават в режим на изчакване, ако командването на НАТО установи, че не може да се справи само с останалите участници в операцията.