Надявам се с промяната на политическата воля в страната да се даде воля и за промяна в съдебната система.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БиТиВи, по повод вчерашното освобождаване на четирима от задържаните при операция „Килърите".

Припомняме, вчера софийски апелативен съд освободи трима от задържаните при операция „Всичко коз"; освободи с „подписка" четирима от арестуваните при акция „Килърите".

Вчера, след като стана ясно решението, той коментира, че държавата е безсилна пред съдебната власт.

Министърът на вътрешните работи смята, че „с подобно решение на съда не се дава шанс да се извърши качествено разследването".

С тази мярка ние обричаме разследването още в самото начало и се създава възможността за ликвидирането на лидери в престъпните групировки и прекъсване на веригата, заяви Цветанов.

Имаме приложени материали по делото, по които е видно какво е станало и адвокатите много добре знаят къде е слабото звено, коментира Цветанов.

Според него това решение трябва да лежи на съвестта на съдебната система.

Има събрани достатъчно доказателства, има и свидетелски показания на задържаните при операцията, заяви силовият министър в отговор на твърденията на съда, че няма доказателства за вината на веригата.

Той допълни, че има свидетелски показания, които доказват, че тези СИМ-карти са използвани от тези лица, въпреки, че вчера съдът отсъди друго.

Запитан дали ще бъдат предприети мерки за смяна на състава на Висшия съдебен съвет Цветанов заяви, че на този етап това е немислимо и не може да се коментира.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че от ВСС, в който са изпратени представители на БСП, ДСБ и НДСВ, не може да се очаква да е съдебен съвет, който ще направи реформа в съдебната система.

По думите на Цветанов обективността при избора на ВСС е малко нарушена, защото „всички знаем как бе избран този състав".

Цветанов изрази надежда, че с прилагането на предстоящото законодателство, внесено от министерство на правосъдието, ще се реши проблемът.

Той заяви, че се полагат значителни усилия, за да се преодолее изказаното преди около година твърдение, че мафията си има държава.

Трябва да престане да съществува този порочен престъпен кръг, който рефлектира върху страната ни и всички българи, заяви Цветанов.