Малайзия обяви, че откритата по-рано тази седмица отломка до остров Реюнион в Индийския океан е флаперон от „Боинг" 777 - същият модел като MH370 на Malaysian Airlines, който изчезна през март 2014 г., съобщават световни агенции.

„Ние знаем, че флаперонът е официално идентифициран като част от самолет „Боинг" 777", обяви в съобщение транспортният министър на страната Лиоу Тионг Лай.

„Това е проверено от френските власти заедно с производителя на самолети „Боинг", Националния борд за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) и малайзийски екип, включващ представители от Отдела за гражданска авиация, самолетната компания Malaysia Airlines и малайзийския екип, който разследва инцидента с MH370", добави Лай.

„Акредитирани представители от Малайзия, САЩ, Китай, Франция и „Боинг" ще вземат участие в проверката на флаперона в Тулуза в сряда", за да установят дали е от изчезналия самолет, поясни транспортният министър.

Той допълни, че Отделът за гражданска авиация ще работи със своите колеги от другите държави в Индийския океан, за да се анализират останките край острова.


Припомняме, в средата на седмицата до острова бяха открити флаперон и куфар, а днес стана ясно, че е намерена врата от самолет.

MH370 изчезна при полет от Куала Лумпур до Пекин на 8 март 2014 година. На борда имаше 239 души.

Ако се потвърди, че флаперонът е част от MH370, това ще първото открито физическо доказателство от самолета.

Флаперонът е част от крилото на самолет, който позволява да се контролира скоростта.