Отломката от самолета, намерена на остров Реюнион, е част от самолет Boeing 777, съобщава френската телевизия BFM, цитирана от ТАСС.

Телевизията отбелязва, че към момента все още не е ясно дали е от изчезналия преди повече от година пътнически самолет на Malaysia Airlines, който също беше Boeing 777.

По-рано представител на авиационните власти в САЩ заяви, че отломката може да принадлежи на изчезналия самолет.

Фрагментът се предполага, че е флаперон или елерон-задкрилка.

В същото време френски медии съобщиха, че е открит куфар на същото място, където беше намерена отломката. Местната полиция е взела куфара и разследва случая. Френски медии информират, че е открит от работник тази сутрин в района, където беше намерена отломката.

Изпращат откритата отломка за допълнителен анализ в Тулуза
Още...

Австралийският вицепремиер Уорън Тръс заяви на специална пресконференция, че откритата отломка в Индийския океан е „много важно развитие" в издирването на самолета с полет MH370, цитиран от „Франс прес".

Двуметровият фрагмент беше открит до плаж на остров Реюнион в сряда. С намирането му има нова надежда за разрешаване на една от най-големите мистерии в историята на авиацията.

Това очевидно е много важно развитие, откритата отломка ще бъде разглеждана като голяма следа в издирването на самолета, изтъкна транспортният министър на Австралия Уорън Тръс, който също е вицепремиер в кабинета.

Австралия ще продължи операцията по претърсване на океанското дъно, добави той.

Според него за 16 месеца е възможно части от самолета да са достигнали до острова.

Няколко страни претърсваха район от повече от 50 хиляди квадратни километра в южната част на Индийския океан, след като самолетът с полет от Куала Лумпур до Пекин изчезна на 8 март през 2014 година.


Малайзия обяви миналата година, че всички 239 души на борда са загинали, въпреки че няма физически доказателства.

Властите планират да проверят общо територия от 120 хиляди квадратни километра.

Според Тръс възможно е отломките да се придвижат на 4 хиляди километра от зоната, където се смята, че най-вероятно е паднал самолетът - до западното крайбрежие на Австралия.

По думите му Малайзия и Франция са отговорни да проверят района около откритата част.

„Все още вярваме, че самолетът е на дъното до австралийската зона, това последно развитие ще донесе ценна информация, но най-вероятно няма да промени нашата стратегия за претърсване към момента", добави вицепремиерът.

В същото време „Гардиън" съобщава, че „почти със сигурност" отломката е от Boeing 777, но не може да потвърди, че е от изчезналия самолет.

Механик от базираната на острова самолетна компания Air Austral разкри пред журналисти, че са проверили отломката с френски военни представители и на 99% са сигурни, че е от Boeing 777. Той добави, че на откритата част има номер 657-BB, който може да бъде използван за идентифициране на част и от кой самолет е.

Роднини на 153-мата китайци на борда заявиха, че искат властите да бъдат абсолютно сигурни, че тази част е от изчезналия самолет.

По-късно местни представители обявиха, че е започнала операция по претърсване на района около острова по въздух и вода.