Избрах Делян Пеевски между няколко други кандидатури. Той има необходимите качества да се справи на този пост.
Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с представители на протестиращите, която продължи около два часа в сградата на Министерски съвет.

Част от протестиращите напуснаха отвратени срещата с Орешарски
Още...

Новият премиер моментално бе атакуван с въпроси за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а мнозина от присъстващите дори се възмутиха, че журналистите се интересуват от този казус, а не от обсъжданите на срещата теми.

Пламен Орешарски не успя или не пожела да аргументира по-обстойно своето предложение, а на въпрос между колко кандидатури е избрал именно него отвърна „между няколко". Премиерът обаче категорично отказа да отговори кои са били те, тъй като по думите му някои от тях дори не са знаели, че биват обсъждани.

В отговор на въпрос защо назначава човек, срещу когото ДАНС работи, Орешарски гарантира, че към настоящия момент това не е факт. Премиерът пропусна да отговори и на въпрос необходимо ли е било това назначение да се случва с извънредна точка в дневния ред на Народното събрание, изненадала мнозина.

Запитан дали е наясно с обществената реакция и очаква ли протести, министър-председателят отвърна, че наблюдава протести от първия си ден като премиер и е приел, че ще работи под натиск. „Самият факт, че има протести означава, че страната се демократизира", обясни той.

Относно самата среща Пламен Орешарски коментира, че са били обсъдени много ключови въпроси от дневния ред на обществото и обеща, че е постигната договорка за регулярни срещи в подобен формат поне 2 пъти в месеца.
Премиерът допълни, че е инструктирал своите министри да създадат или да продължат практиката с обществените съвети, където да се обсъждат по-конкретни теми по съответните ресори, а с него да се коментират общо-икономически въпроси.
Премиерът разкри, че ще има и трети вицепремиер, който ще надзирава икономиката, а неговото име ще бъде ясно до 2-3 седмици.

След като Пламен Орешарски напуска гранитната зала на Министерски съвет, представителите на протестиращите отново подчертаха, че гладният народ не се храни с Делян Пеевски, а напусналите още в началото на срещата Дончо Дудев, Янко Петров и още няколко души не са лицето на протестите, макар да са любимци на медиите.

„Случиха се добри неща, поеха се много ангажименти. Притеснени сме от някои фигури, но сме удовлетворени, че много от исканията ни са заложени в програмата на правителството", коментираха от Национален фронт „Обединени".
На срещата присъстваха и представители на национално движение „Освобождение", гражданско движение ДНЕС и други.

Накрая всички все пак се обединиха, че назначението на Делян Пеевски само по себе си е най-малкото скандално, а ако новото правителство кривне от правия път, те отново ще излязат много бързо на улицата.