Случващото се е абсолютна гавра. Няма да легитимираме с присъствието си покровителството на олигарси и монополи.

Това обявиха водачите на януарските протести Янко Петров и Дончо Дудев, които напуснаха само след няколко минути срещата с премиера Пламен Орешарски,  шокирани и отвратени от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Гладният народ не се храни с Делян Пеевски, а напусналите още в началото на срещата Дончо Дудев, Янко Петров и още няколко души не са лицето на протестите, макар да са любимци на медиите
Още...

"Когато станахме и тръгнахме няколко човека реагираха остро срещу нас. Не знаем кои са всички хора вътре, отказаха ни списък с присъстващите, макар вчера многократно да изискахме такава информация. Опитвахме се да разчистим редиците, но не ние изпращахме поканите", заявиха те и призоваха журналистите да проследят на излизане кои са хората, легитимирали избора на Пеевски. „Снимайте ги, покажете ги на обществото", призоваха те.

Малко след 10 часа в Гранитна зала на министерски съвет премиерът Пламен Орешарски започна своята среща с представители на протестиращите.

В началото на срещата Пламен Орешарски запозна протестиращите с управленската програма на правителството.
Най-неотложните стабилизационни мерки според изготвената презентация са мерки за гражданите, за бизнеса, за държавността.

Новото правителство обещава преглед и промяна на методиката на ценообразуване на цената на електроенергията овладяване, на тенденцията на повишение на цените при ценообразуване на лекарствата, увеличаване на майчинските, увеличаване на еднократните помощи на парите за първокласници, смекчаване на ефектите от растящата безработица, възстановяване на диалога със социалните партньори.

"Каква е компетенцията на Делян Пеевски, каква е мотивацията на Орешарски да го назначи, какви са доводите на този човек да направи подобно политическо назначение? Министър-председател ли имаме или какво? Кой управлява нашата държава? За мен не я управлява Пламен Орешарски", заяви разпалено Дончо Дудев пред журналистите секунди, след като напусна залата на МС.

Той обясни, че в никакъв случай е нямало как да останат вътре, тъй като това би легитимирало избора на Пеевски. Лидерите на януарските протести обявиха, че са били подготвени за диалог по всички точки от своите искания, но минути преди срещата им се сервира информацията за този избор.

Янко Петров попита медиите кои от тях са знаели, че този човек е бил предложен за поста шеф на ДАНС. „Май никой, а това нещо със сигурност е било подготвено поне от няколко седмици", отговори си сам той. „Не знаем кои са останали вътре от гражданското общество, но едно общество, борещо се с монополите, не е редно да стои на една маса с техните покровители да защитава позициите им", обясниха Петров и Дудев и потвърдиха, че продължават борбата за икономическите си искания, като отново са предали цялата програма на управляващите.

Тази вечер в 18:30 часа вече е организиран протест пред сградата на Народното събрание, който засега бе обявен от Дудев и Петров и определен като „седенка". До момента те не дадоха подробности за следващите си действия, като смятат да импровизират.