Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента от 22 октомври миналата година за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, съобщи „Правен свят".

Въпреки това решението на КС още не е публикувано на сайта на съда.

Припомняме, Атака поиска удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година, което бе прието със 171 гласа „За". 38 народни представители, предимно от ДПС, бяха против, а 12 се въздържаха.

За предложението гласуваха Атака, ГЕРБ и голяма част от социалистите.

Премиерът Орешарски възложи на правосъдния министър Зинаида Златанова да изготви правно становище по въпроса, който тя коментира като такъв с нулева правна стойност и Министерски съвет няма как да го изпълни.
Междувременно депутати от ДПС и БСП внесоха искане до КС за обявяване на решението за противоконституционно.

КС изцяло възприема аргументите на вносителите на искането, че този акт противоречи на чл. 22, ал. 1 от българската конституция, според който "Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон".

Той противоречи и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г.

Текстът според магистратите изрично препраща към Договора за присъединяване, съгласно който в седемгодишен срок от присъединяването на България към ЕС трябва да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС. Тъй като България се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., срокът изтича на 1 януари 2014 г.

Според изданието решението на КС е очаквано, защото още при гласуването на мораториума в парламента, дори самите народни представители заявяваха, че са наясно за неговата юридическа несъстоятелност.