Правителството са готови да сезират Конституционния съд за решението на парламента по мораториума върху продажбата земя на чужденци.

Надявам се парламентът по най-елегантен начин да излезе от ситуацията, създала се с мораториума, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова.
Това по думите й означава или прегласуване на решението, или сезирането на Конституционния съд от небходимия брой депутати.

По-рано, преди заседанието на ВСС, Златанова коментира, че за нея като юрист решението на Народното събрание за мораториумa върху продажбата на земи за чужденци няма никаква правна стойност и Министерски съвет няма как да го изпълни, тъй като това е все едно българският парламент да задължи с някаква задача правителството на Франция или Белгия.

Стана ясно, че вчера премиерът Пламен Орешарски е възложил именно на нея да изготви становище по решението на Народното събрание, каквото вероятно ще има на следващото заседание на Министерски съвет.

Решението за мораториума ще бъде преразгледано, обяви Орешарски
Още...

Това е решение, задължаващо правителството да предприеме действия, които то не може да предприеме, защото над него има два акта от по-висок ранг - Конституцията и Договорът за присъединяване към Европейския съюз", обяви Златанова.

Вицепремиерът и отговорник за еврофондовете даде да се разбере, че започва да й става  неудобно да говори по темата еврофондове, защото България не може да се ползва само от солидарността на Европа, а да не изпълнява своите задължения.

Струва ми се някак неприлично, обясни Златанова. Тя все пак изрази надежди, че европейските ни партньори ще проявят спокойствие и разум и няма да предприемат едностранни мерки, но призова да се поставим в ситуация, при която едностранно да ни се наложи мораториум върху възможността българи да работят в Европа.

Като интересно и радостно Златанова определи това, че в 42-рото Народното събрание се е събрало конституционно мнозинство, въпреки уверенията на различни парламентарни групи, че това не е възможно.

„Оказа се възможно, но за съжаление по погрешна тема", обяви Златанова и даде за пример, че по-важен и нуждаещ се от широк парламентарен консенсус е например изборът за главен съдебен инспектор.