В телевизионно интервю, британският премиер Дейвид Камерън отново "заплаши" Европейския съюз с блокиране на поправки в законодателството, ако исканията на страната му не бъдат уважени, предаде BBC.

По думите му, ако европейските партньори правят промени, свързани с еврото, които променят същността на организацията, тогава и Великобритания има правото да наложи такива.

Те ще целят по-свободни отношения между Съюза и Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън, който е под голям натиск от евроскептичните в неговата Консервативна партия заяви миналият месец, че все още подкрепя членството на Великобритания в ЕС, но иска "ново споразумение", включващо процедура за неучастие по ключови проблеми.

Той "заплаши", че ще работи за това очакваните потоци от емигранти от страни-членки на ЕС, сред които основно българи и румънци, да намират все по-трудно работа във Великобритания, въпреки принципа на ЕС за свободно движение на хора, стоки и капитали.

В края на декември, бившият шеф на Европейската комисия Жак Делор заяви, че Великобритания може да напусне Европейския съюз и да влезе в друг тип политическо и икономическо партньорство с блока.

Британците са изключително загрижени за икономическите си интереси и нищо друго. На тях може да им бъде предложена различна форма на партньорство", каза Делор в интервю за германския всекидневник „Ханделсблат".

Според последни социологически проучвания повече от 50% от британците искат страната да напусне Европейския съюз.

В интервю за вестник „Гардиън" президентът на ЕС Херман ван Ромпой предупреди, че опитите за възвръщане на правомощия за сметка на Европа могат да поставят ЕС в опасност.

Великобритания се присъедини към ЕС през 1973 година. Страната не е член на Еврозоната.

В интервюто си, премиерът коментира и плановете си да участва и на изборите през 2015 година и да се бори за втори мандат. Той иска да управлява до 2020 година.