Великобритания може да напусне Европейския съюз и да влезе в друг тип политическо и икономическо партньорство с блока. Това заяви бившият шеф на Европейската комисия Жак Делор, съобщава „Дейли Стар".

Британците са изключително загрижени за икономическите си интереси и нищо друго. На тях може да им бъде предложена различна форма на партньорство", каза Делор в интервю за германския всекидневник „Ханделсблат".

Според последни социологически проучвания повече от 50% от британците искат страната да напусне Европейския съюз.

Британският премиер Дейвид Камерън, който е под голям натиск от евроскептичните в неговата Консервативна партия заяви миналият месец, че все още подкрепя членството на Великобритания в ЕС, но иска "ново споразумение", включващо процедура за неучастие по ключови проблеми.

Вчера в интервю за вестник „Гардиън" президентът на ЕС Херман ван Ромпой предупреди, че опитите за възвръщане на правомощия за сметка на Европа могат да поставят ЕС в опасност.

За разлика от Ромпой Делор е по-отстъпчив.

"Ако британците не следват тенденцията за по-голяма интеграция в ЕС, бихме могли въпреки всичко да останем приятели, но под друга форма", изтъкна Жак Делор.

Мога да си представя форма като Европейско икономическо пространство или споразумение за свободна търговия", предлага Делор.

Той смята, че Великобритания е „стратегически и икономически важна" и трябва да остане „привилегирован партньор".

Херман ван Ромпой оприличи евентуално излизане на Великобритания от ЕС като "приятел, който заминава в пустинята".

Великобритания се присъедини към ЕС през 1973 година. Страната не е член на Еврозоната.

Делор е единственият човек, който е имал 2 мандата като председател на Европейската комисия (1985-1995). Под негово ръководство Европейската икономическа общност (ЕИО) постига значителни интеграционни успехи по програмата за създаване на общ пазар, но от друга страна Маастрихтският договор е посрещнат враждебно в определени части от ЕИО.