Един от лидерите на проруските сепаратисти в Източна Украйна обяви, че неговите войници ще проведат офанзива срещу украинската армия и че не иска преговори с Киев за мир, съобщават руски медии.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че ДНР няма да се опитва да преговаря с киевските власти, а ще бъде предприето настъпление до административните граници на Донецка област.

„Нашата страна няма да прави повече никакви опити за водене на преговори за примирие", предупреди Захарченко.

Ние ще настъпим до границите на Донецка област, но ако видим заплаха и от друга страна, ще я ликвидираме", каза той.

По думите му ДНР и Луганската народна република не са получили покана от Киев за преговори на Контактната група в Минск.

Захарченко каза, че почти е освободен град Майорск.

Киев от своя страна подчерта, че „руски терористични групи" са започнали нова голяма офанзива по фронтовата линия в Източна Украйна, предаде „Франс прес".

Руски терористични групи нарушават всички споразумения за примирие...и днес започнаха офанзивни операции", каза шефът на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов.

„Ние говорим за действащи звена на руските въоръжени сили", подчерта той.

Вчера най-малко 13 цивилни загинаха, след като снаряд падна на трамвайна спирка. Според военното министерство на ДНР за последните 24 часа са убити 24 души, а 30 са ранени. Над 40 украински войници са убити.

Междувременно представител на командния щаб на сепаратистите разкри, че има чуждестранни наемници сред украинските войници, тъй като са открити средства за свръзка и телефонни карти (радиостанции и сим-карти) на новия терминал на летището в Донецк, които не се използват на територията на Украйна.

Украйна, Русия, Франция и Германия призоваха за прекратяване на боевете.

ООН обяви, че над 5 хиляди души са убити в Украйна от началото на конфликта - април 2014 г. Само за последните 9 дни са убити 262 души.