Девет души са загинали и десетки са ранени при попадение на снаряд в трамвайна спирка в Ленински район на град Донецк.

Информацията е на властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна, съобщава агенция Новости. Първоначалните съобщения бяха за 13 загинали. По-късно медицински лица са съобщили за 15 загинали.

По предварителни данни срещу спирката било стреляно с гранатомети от микробус. В резултат на обстрела са се запалили тролейбус и автомобил.

По данни на Едуард Басурин, зам.-командир на опълчението, инцидентът е станал по линия №3 и предположението е, че нападението е от страна на диверсионна група. Басурин съобщи още, че хора от неговото опълчение са задържали група, която е възможно да има общо с обстрела.

Министерство на отбраната на Украйна отрече съпричастност на своите сили към трагичния инцидент.

Припомняме, на 13 януари при обстрел над автобус с цивилни пътници във Волноваха, Донецка област, загинаха 12 души, още 18 бяха ранени.

Киев обвини за трагедията опълчението на Донецката народна република. От страна на сепаратистите това беше категорично отречено. Русия поиска задълбочено и обективно разследване.
Според представители на ОССЕ, направили оглед на мястото на инцидента, изстрелите са извършени от северо-източно направление.

Инцидентът се случва часове след като беше обявено, че външните министри от "Нормандската четворка" са се договорили работата на контактната група по Украйна да се активизира.

Дипломатите отправиха призив за спиране на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение на демаркационната линия, договорена през септември. Контактната група включва представители на Киев, Русия, ОССЕ и сепаратистите.

Междувременно от украинската армия обявиха, цитирани от "Франс прес", че киевските сили са се изтеглили от основната част от опустошеното летище, което е символичен обект за продължаващата вече 9 месеца война.

Украинските сили са били принудени да се изтеглят заради интензивните нападения от страна на проруските сепаратисти. Военни представители на Киев поясниха, че продължават сблъсъците в района на летището, въпреки че са убити шестима украински войници и са заловени 16 от сепаратистите тази нощ. По-късно беше съобщено, че са убити 41 войници.