Докато Норвегия скърби за десетките жертви на двете атаки, светът е вперил очи в мъжа, опечалил стотици хора, пише СиЕнЕн.

Кой е всъщност нападателят, открил безразборна стрелба в младежки лагер на норвежката лейбъристка партия на остров Ютьоя?

Отговорен за касапницата е 32-годишният норвежец Андерс Брейвик. Часове след атаката из медиите бе разпространена и негова снимка - на която той изглежда досущ като възпитаник на елитния Харвард. Реално Брейвик е завършил училище по мениджмънт в столицата Осло.

По информация на норвежкия вестник Verdens Gang не е преминал през редовната военна служба в страната. Няма и криминално досие. Медията цитира приятел на Брейвик, който твърди, че е започнал да обръща прекалено сериозно внимание на крайно десния екстремизъм на около 20-годишна възраст. Полицията пък го описва като "християнин фундаменталист с крайно десни разбирания".

Известно време е бил член на дясната прогресивна партия на Норвегия - втората по големина в парламента. Движението се обявява за по-строги ограничения на имиграцията, докато лявоцентристките политически сили подкрепят мултикултурализма. Прекъсва членството си там през 2007 г.

От партията описаха бившия си последовател като скромен човек, който рядко взима участие в политически дискусии.

Брейвик явно обаче е бил доста активен в интернет. Така например норвежките медии цитират коментар във форум с автор Андерс Брейвик, в който той отправя критика към европейските политики за приобщаване на различни етнически групи.
В тях се твърди и че значително малцинство от младите британски мюсюлмани подкрепят радикалния ислямски екстремизъм.

В антиислямски интернет портали десетки антиислямски и националистически постинги. Техният анализ показва, че мъжът дели света на мултикултуралисти и консерватори.
Според него мултикултуралистите са „културни марксисти", изповядващи антиевропейска идеология и ненавист. Целта им е да унищожат европейската култура, отделните държави и християнството.
Културните консерватори, към които той се причислява, са расисти, с антисемитски възгледи и привърженици на инквизицията.

На друго място в глобалната мрежа същият потребител е споделил, че познава много немюсюлмани, които са били насилени, бити и тормозени от ислямски банди. Допълва и че в продължение на пет години - в периода от 12 до 17 години, е имал приятел пакистанец и само заради него се е чувствал защитен от подобни престъпления. Въпреки това, споделя Брейвик, подобно приятелство го е карало да се чувства като лицемер.

В акаунта си в Туитър мъжът е написал на 17 юли: „Един човек, който има вяра, е силен колкото 100 хиляди, които имат само интереси".

Често нападателят е коментирал с крайно националистически мнения различни теми в интернет.

От профилите му в мрежи като Фейсбук и Туитър става още ясно, че  Брейвик е необвързан, християнин и фен на игрите World of Warcraft and Modern Warfare 2. Сред другите му интереси са още ловуване, бодибилдинг и масонство.

Обичал е да слуша класика и транс, чел е Кант и най-вече „Критика на чистия разум". Един от кумирите му е бившият британски премиер Уинстън Чърчил.
Според полицията на негово име в Осло са регистрирани минимум две единици огнестрелно оръжие.

След като завършва училището в Осло, се премества от града. Създава фирмата Breivik Geofarm, която има лиценз за производство на земеделски продукти.
Предполага се, че тази фирма може да е послужила като параван за достъп до различни химикали, които да се използват за производството на взривни устройства.
Явно мъжът се е подготвял за атаката дълго време.
Стана ясно, че се е сдобил с 6 тона минерални торове, за които е известно, че при определени условия се самозагряват, запалват и избухват с взрив.

Брайвик е задържан и дава показания в полицията. Пред органите на реда е изразил готовност за диалог, отбелязва още СиЕнЕн.

Социалната мрежа "Фейсбук"  вече е „взривена" със страници, посветени на Андерс Брейвик. Сред тях има и такива, които настояват за смъртно наказание на нападателя.