Полетът на американския разузнавателен самолет RC-135U край руската граница е изпълняван с изключени транспондери, заявиха от Руското военно министерство, цитирани от РИА Новости. Припомняме, на 7 април американски разузнавателен самолет RC-135 е бил опасно приближен от руски изтребител Су-27, потвърди говорителката на Пентагона Ейлийн Лейнез.

Транспондерът е система за радиолокационно съпровождане на самолетите. В диспечерските контролни пунктове се установява обзорния радиолокатор (англ. Secondary Surveillance Radar), а на самолета т.нар. транспондер (англ. Transponder) - радиостанция-предавател. Главная задача на това оборудване е да облекчи идентификацията на радара и да има възможност за получаване на допълнителна информация като височина, скорост и т.н.

Представителят на Пентагона Марк Райт заяви по-рано през деня, че руският изтребител Су-27 миналият вторник е прелетял на опасна близост до американски разузнавателен самолет в небето над Балтийско море.

Позицията на руското военно министерство е, че в хода на полета на Су-27 и американския разузнавателен самолет не е имало никаква извънредна ситуация.

Идеята да се забрани на военните самолети да летят с изключени транспондери се обсъжда от ЕС още от 2014 г. В проекторезолюция, представена от естонския евродепутат Урмас Пает, цитиран от естонското издание Delfi леко бе повдигната завесата на това обсъждане.

Пает е посочил, че резолюцията има връзка със зачестилите полети на руски военни самолети във въздушното пространство на ЕС. Според него руските военни самолети летят с изключени транспондери, което ги прави невидими за радарите на останалите летателни апарати.

Евродепутатът подчертава, че целта на резолюцията е забраната да важи и за военните самолети на ЕС.